Uygur Türk'ü genç yürekleri dağladı: "Bacaklarım titriyor ağabey..."

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da, kapılar kapatıldığı için dışarı çıkamayan 44 kişinin öldüğü binada annesi ve kardeşlerini kaybeden Uygur Türk'ü genç yürekleri dağladı: "Bacaklarım titriyor ağabey..."

Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri'ne soykırım uygulayan Çin'de koronavirüs vakaları nedeniyle uygulanan kapanmalar protestolara neden oldu.

"Sıfır vaka" politikası diyerek insanları evlerine kitleyen Çin, Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de katliama neden oldu.

Urumçi'de 21 katlı bir binada 24 Kasım günü gece yarısı elektrikten kaynaklı yangın meydana geldi. 5 katı yanan binada 44 Uygur Türk'ü hayatını kaybetti. 4 saat süren yangına, itfaiye ekipleri çok geç müdahalede bulundu. 

İstanbul'da bulunan Çin Konsolosluğu önünde bir araya gelen Uygur Türkleri, Çin'in Doğu Türkistan'da, Uygur Türkleri'ne karşı yaşanan zulümlere dikkat çekmek istedi.

"UYGURLU GENÇ: "BACAKLARIM TİTRİYOR AĞABEY"

Doğu Türkistan'da, kapılar kapatıldığı için dışarı çıkamayan 44 kişinin öldüğü binada annesi ve kardeşlerini kaybeden Uygur Türk'ü gencin açıklamaları yürekleri dağladı. Genç, çevredikilere ailelerinin fotoğraflarını gösterdikten sonra cenazelerini bile yapamıyoruz diyerek acısını paylaştı.

Uygurlu genç, sözlerine şöyle devam etti: "7 senedir annemin sesini bile duyamıyorum. Bak, şu 3 yaşındaki kardeşim yanarak vefat etti. Ben daha bunlara bile seslenemiyorsam daha ne yapayım...? İnsanlık değil mi abi ya bu... Sen 7 senedir görüşemediğin annenin cesedini görsen ne yaparsın abi?..."

BATUHAN ÇOLAK'TAN TEPKİ

Batuhan Çolak, Uygurlu gencin feryadına yönelik şu ifadeleri kullandı. Çolak, Bu video tam kalbimin üstüne oturdu... Çin'in abuk subuk önlemleri nedeniyle kapılarını kapattığı binada çıkan yangında 44 Türk ölmüştü. O yangında annesi ve kardeşlerini kaybeden gencin söyledikleri: "Müslüman olmasam intihar ederdim, bacaklarım titriyor ağabey..."

Çolak, "Ayakta durmakta zorlanan bu soydaşımıza bile bağırdılar. Diyecek söz bulamıyorum. Ne yapılabilir onu da kestiremiyorum. Ama bu güzel kardeşimizden ülke adına özür diliyorum. Allah cennetinde buluştursun inşallah sizleri. Kahrolsun zalim Çin yaşasın Doğu Türkistan."

SÜLEYMAN SOYLU'DAN ÖZÜR MESAJI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ortaya çıkan görüntüler üzerine bir açıklama yaptı. Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün sabah saatlerinde İstanbul'da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine, bölgenin güvenliğini sağlamakla sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür" ifadesini kullandı.

Soylu, "Elbette ki her ülkenin büyükelçiliğinin güvenliğini sağlamak görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Arkadaşlarımızın titizliği bu yüzdendir. Ancak güvenliği sağlarken kullanılan bazı ifadeler, kastı aşmıştır. Böylesi hassas bir görevde bu şekilde ifadeler kullanmamalıyız. Türk Soylu kardeşlerimize, uzun dönemli ikametten vatandaşlığa kadar nüfus ve vatandaşlık birimlerimizde kurulan özel ofislerle hassasiyet gösteriyoruz, göstermek zorundayız.

Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz." 

Çin Başkonsolosluğu önünde eylem yapan Uygur Türklerine polisin sözleri: Sizi sınır dışı edeceğiz

süleyman soylu haber gündem uygur türkleri çin doğu türkistan