Üsküdar sahilindeki kaçak kafelerin yıkımının engellenmesiyle ilgili video çekiyordu, işletmeciler müdahale etti
Üsküdar sahilindeki kaçak kafelerin yıkımının engellenmesiyle ilgili video çekiyordu, işletmeciler müdahale etti, verdiği cevap gündeme oturdu: "Burası kamu malı, sizin değil, kamunun yani benim..."
İBB’nin imara aykırı olduğu için yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak sahilindeki kafeler için Üsküdar Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek yıkıma engel olmuştu.
Yıkıma ilişkin tartışmalar sürerken "Mimar Türkiye Simge Goorany" isimli kullanıcı kaçak yapıların bulunduğu alana gitti. Bölgede video çeken Goorany, işletme sahipleri tarafından "Burası kaçak değil" denilerek tepki gördü.
Goorany, "2019 yılında bu yapılar imar affıyla yapı belgesi alabiliyor. İBB yönetime geldikten sonra bu karara itiraz ediyor. Erdoğan daha dün bir açıklama yaptı. Hemen bir gün sonra biz gördük ki burası hala polisler tarafından kuşatma altında. 6 Ninsan 2023, mahkeme İBB'yi haklı bulmuş, bu kafelerin burada kalamayacağına dair net bir karar vermiştir" ifadelerini kullandı. Bu esnada da işletme sahipleri "Bu yanlış yalnız... Burası kaçak değil, ben söyleyeyim size" dedi. İşletme sahibi daha sonra dükkanın tapusunu göstererek duruma itiraz etti. Mimar Goorany da "Burası kamu malı, sizin değil, kamunun yani" diyerek yanıt verdi.
@tgooranyy Üsküdar’da Kaçak Kafeler- İBB mahkeme kararını uygulamak istemesine rağmen; Üsküdar Belediyesi, Üsküdar Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile çevik kuvvet tarafından İBB zabıtları yani kamu görevlileri engellenmeye çalışılıyor. #üsküdar #ibb #imaraffı #imar #üsküdarbelediyesi #çevreveşehircilikbakanlığı #bakanlık ♬ orijinal ses - Türkiye Simge Goorany
NE OLMUŞTU?
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak Sahili’ndeki kafeler için Üsküdar Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz mart ayında imar planı değişikliği gerçekleştirdi. Plan ile kaçak kafeler yasal hale getirilmişti.
Plan değişikliğinin ardından; İstanbulluların boğazla görsel bağlantısını kesen, İBB tarafından şehre kazandırılan Üsküdar Meydanı’nın bütünlüğünü bozan kaçak işletmeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Üsküdar Kaymakamlığı tarafından bir kez daha koruma altına alındı.
Yıkım için başlatılan hukuki süreçte mahkemenin 6 Nisan 2023 tarihli kararı, İBB’yi haklı bulduğu halde imar kanununa aykırılığını tespit ettiği kaçak kafenin yıkımına bir kez daha engel olundu.
İBB ekipleri yasal işlem gerçekleştirmek için 10 Nisan 2023’te kafeye gitti. Yıkım işlemini gerçekleştirmek isteyen İBB ekipleri, sürekli polisler tarafından engellendi. Hafta başından bu yana Üsküdar Kaymakamlığının emriyle görevlendirilen polisleri karşısında bulan İBB ekipleri, yıkım işlemini gerçekleştiremedi.