Ulusal Direniş Konseyi ve Geçiş Konseyi ittifak mı yapıyor?

TAKİP ET

Yemen'de siyaset sahnesinde gerilim ve çatışmalardan uzak gelişmeler yaşanıyor. Güney Geçiş Konseyi ve Ulusal Direniş Konseyi siyasi gerilimden uzak olarak yeni bir ortak irade için harekete geçmiş görünüyor.

Merhum Cumhurbaşkanı Salih’in yeğeni Tuğgeneral Tarık Muhammed Abdullah Salih liderliğindeki Ulusal Direniş Konseyi ile ülkenin güneyindeki Aden şehrinde bulunan Tümgeneral Aidarous Qassem Al-Zubaidi başkanlığındaki Güney Geçiş Konseyinin ortak çabaları ile iki konsey arasında liderler düzeyinde bir görülme gerçekleşti. 

Ulusal Direniş ve Güney Geçiş Konseyi kaynaklarına göre, toplantıda, Yemen'in doğusundaki Shabwa ve Marib vilayetlerinde İran destekli Husilerin askeri hareketliliği tırmandırması ve terör gruplarının faaliyetlerindeki artışı konularının ele alındı.

Yemenli bir siyasi kaynak, "Yemen sahasında iki büyük güç arasında siyasi ittifakın önünü açacak bir yakınlaşmaya tanık oluyoruz" dedi. Bir diper bir Yemenli siyasi kaynağa göre ise bu iki konsey arasındaki askeri ve siyasi yönden ağırlığı olan bu ittifak Yemen’de önemli siyasi gelişmeler doğuracak. 

İran destekli Husiler, geçtiğimiz haftalarda Ma'rib şehrinde Harib, Al Abdiya ve Al Juba ilçelerini ile Shabwa şehrindeki Baihan, Asilan ve Ain ilçelerini hükümet güçleri yaşadıkları kısa süreli çatışmalardan sonra kontrol altına almıştı. Sonrasında ise geçici başkent Aden'de, Aden Valisi ve Güney Geçiş Konseyi Genel Sekreteri Ahmed Lamlas’ın konvoyuna Aden Uluslararası Havalimanı'nın kapısınnda intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Bu saldırıdan önce, Ulusal Direniş'in lideri Tuğgeneral Tarık Salih, Geçiş Konseyi'ni ve Direniş Siyasi Bürosu'nu geçen Ekim ayının sonundaki toplantısının ertesi günü Husilere karşı birleşmeye çağırdı. Güney Geçiş Konseyi sözcüsü Ali Al Kathiri, daveti memnuniyetle karşıladı ve ulusal direnişle ortak olmaya hazır olduklarını söyleyerek “Ülkenin Güneyi ile  Yemen'deki temas alanlarnda Husilerle ile mücadele etmek için safları birleştirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Siyasi uzmanlara göre, siyasi güçler arasındaki farklılıkların artmaya başlaması nedeniyle Yemen sahasında yaşanan durgunluk ve bu güçlerin yolsuzluğa karışması ve yönetimin başarısız olması yüzünden bu ittifak görüşmleri ve siyasi yakınlaşma Yemen’de barışçı siyasi faiIyetlerin yeniden canlanmasına neden olacak. 

İhvan'ın Yemen'deki yerel kolu olan Islah partisinden aktivistler ve Husiler, Konseyler arasındaki yakınlaşmayı kendileri için tehlikeli bir rekabet olarak gördükleri için bu ittifakı sabote etmek aında bazı saldırılar başlattıkları iddia edildi. Islah Partisi ve Husiler, Güney Geçiş Konseyi'ne ve Ulusal Direniş Konseyi'me büyük bir düşmanlıkla bakmasını sebebi halk arasında popüler olmaları, askeri ve siyasi açıdan ise güçlü olduklarının farkında olmaları. 

Yemenli aktivistlerin belirttiğine göre, Yemen’in istikrara kavuşması için kurulan Arap Koalisyonu güçleri ve Shabwani özel kuvvetleri’nin birlikte daha önce yenilgiye uğrattıkları teröristler, Shabwa vilayetinin bazı bölgelerinde terör faliyerlerine yeniden başladı.

yemen ulusal direniş konseyi güney geçiş konseyi