TÜVTÜRK hakkında skandal iddia: "Aracın şanzımanını parçaladılar, kabul eden yok!"

TAKİP ET

Araç muayene ücretlerinin pahalı olması nedeniyle vatandaşlardan tepki çeken TÜVTÜRK hakkında skandal bir iddia ortaya atıldı. Ekşi Sözlük'te 'Ewerton' isimli kullanıcı, 4x4 çeker aracının şanzımanının kırıldığını ancak TÜVTÜRK'ün zararı karşılamadığını söyledi. Sözlük kullanıcısı zararının 24 bin TL olduğunu belirtti.

AKP döneminde özelleştirilen TÜVTÜRK'ün araç muayenesi için aldığı yüksek ücretler tepki çekerken skandal bir iddia ortaya atıldı. Ekşi Sözlük'te 'Ewerton' isimli bir kullanıcı TÜVTÜRK'e götürdüğü 4x4 çeker arazi aracının şanzımanının kırıldığını ve bu durumun video ile onaylanmasına rağmen TÜVTÜRK'ün zararı karşılamadığını söyledi.

TÜVTÜRK'ün durumun normal olduğunu söylediğini aktaran Ekşi Sözlük kullanıcısı, seyyar dyno kullanılmadan yapılan test sonucunda aracının 4 çeker arazi şanzımanının kırıldığını ve 24 bin TL'lik zarar olduğunu belirtti.

'Ewerton' isimli Ekşi Sözlük kullanıcısı olayı şu şekilde anlattı;
22.10.2019 tarihinde saat 08:30 daki muayeneme ssangyong marka rj-rexton ıı 4x4 at lux model aracımla gittim. yapılan testlerinde sonucunda aracımda xenon far otomatik yükseklik ayarlayıcısı olmadığından araç testleri tamamlayamadı. ertesi gün yani 23.10.2019 tarihinde xenon fark problemini giderdikten sonra araç testleri tamamladı ve muyenesi onaylanarak tamamlandı.

bu tarihten sonra dikkatimi çeken aracın gidişini, dönüşünü zorlaştıran problemler olduğunu fark ettim. muayeneden bir süre sonra aracı servise götürerek genel anlamda bir şey var mı diye baktırdım. burada yapılan testlerde araçta genel anlamda bir problem görünmediği fakat şanzımanla alakalı problemlerde şanzımanın tamamen indirilmesi gerektiği söylendi. şanzıman indirmeyi direkt yapmadan önce aracı bir dönem daha deneyip, gözlemleme üzerine fikir birliğine vardık.

bir süre sonra araç tam sağ ve tam sol dönmelerinde otomatik fren yapıp, aracın altından tak tak ses yapmaya başlayınca aracı tekrar servise götürdüm. yapılan testlerde problemin arazi şanzımanında olduğunu ve bunun kazasız durumlarda olmasının ihtimalinin olmadığı söylendi. biraz sohbet sonrasında nasıl olur diye düşünürken aracı ne zaman araç muayene istasyonuna götürdüğüm soruldu (olay bundan sonra başlıyor dikkat) bence çok yakın zamanda götürdüğümü belirtince servis müdürünün gözleri açıldı ve kesin orada kırdılar dedi.

olay: bilindiği üzere tuvtürk araç muyenelerinde normal araçlarda ön ve arka lastik fren sistemi ayrı ayrı dyno test cihazına giriyor. ama bu durum 4x4 araçlarda 4 tekerinde aynı anda dönmesini sağlayan seyyar dynolar ile yapılmaktadır. sonrasında oluşacak hakkımızın kaybolmaması için araca müdahale etmemeye karar verip, tuvtürk samandıra şubesine giderek kamera kayıtlarına bakıp, aracın testlerinin seyyar dynolar yardımıyla yapılıp yapılmadığını kontrol etmem istendi.

aynı gün TÜVTÜRK Samandıra tesislerine gittim. burada istasyon amiri eren çoban ile görüştüm. kendisi: "aracın sürekli 4x4 olduğunu, seyyar dyno cihazı olmadan hiçbir arazi aracının teste alınmadığını" şifahen tarafıma söylemiş olmasına rağmen kendisine içimin rahat etmesi için kamera kayıtlarına bakmak istediğimi ilettim. kendisi de bana: kamera kayıtları için bakanlıktan izin alacaklarını, 1-2 saat içinde kamera kayıtlarına ulaşıp bana haber verebileceklerini veya gönderebileceklerini ifade etmiştir. kendisine teşekkür edip oradan ayrıldım.

yine aynı gün kendisi whatsapp üzerinden bana ulaşarak; “emir bey istasyon amiri eren ben, mavi aparatlar 4x4 araçlar için kullandığımız ekipmanlar. muayene sürecinde problem yok bilginize” yazıp ilgili videoyu tarafıma göndermiştir. Nereden bilebilirdim ki TÜVTÜRK müdürü'nün yalan söyleyeceğini :) hemde bakanlıkla görüşüp bana videoyu (!) ilettikten sonra, devam edeyim;
  VİDEO EKSİK YOLLANMIŞ!
bende bu videoyu servis müdürü ile paylaşarak fikrini almak istedim. kendisi videonun araç muayenin ortasından başladığını, gönderdikleri videonun bizi yanıltacağını, aracın oraya nasıl geldiğini görmemiz gerektiğini söyledi. bunun üzerine tuvtürk istasyon amiri eren çoban'ı cep telefonundan arayarak videonun öncesiyle birlikte tarafıma gönderilmesini istedim. bana: "bu durumun mümkün olmadığını, videoyu tarafımla paylaşamayacaklarını, araç muayene esnasında herhangi bir problem olmadığını ve ekipmanların kullanıldığını" söyledi. kendisine tekrar istasyona gelerek videoyu kendim izleyip izleyemeyeceğimi sormam neticesinde "buyrun gelin, kendiniz izleyin" demiştir.

yine aynı gün istasyona giderek videoyu izlemek istedim. video başlangıcı bana gönderdikleri video ile aynı anda başlatılmak üzere ayarlanmış olmasına rağmen kendisine videonun başından itibaren izlemek istediğimi söyledim. (çok ilginçtir ki bilgisayarda her şey ayarlı buyrun izleyin diye start tuşuna basıyorlardı) videoyu başından başlatmanın zor olduğunu fakat deneyeceğini söyledi.(tek yapması gereken alttaki zaman çizelgesini 2-3 dakika geriye sarmaktı) videoda geri sarma işlemi yaparak videonun başına sardırdı.

EKİPMANLARI KULLANMADAN TEST YAPILMIŞ!
ve sonunda gözlerimle izlediğim video kısmı:
videoda araç muayene teknisyeni yunus emre demir (9800)'in araca bindikten sonra araçtan hiç inmeden ve seyyar dyno ekipmanlarını kullanmadan önce ön lastikleri çevirdiği, ardından da arka lastikleri çevirdiğini açıkca gördüm. (bu durumda sürekli 4x4 çekişli olan aracın tüm arazi şanzımanını dağıtıyor) arka lastikleri çevirirken (muhtemelen dişlinin attığı sesi duyacak olmalı ki) kafasını açık olan camdan çıkartarak arka lastiklere bakıp panik halinde aracı dyno aletinin önüne alarak aşağı iniyor ve koşarak seyyar dynoları alarak aracın ön lastiğine takıp testi bu şekilde, yani ilk baştan yapması gerektiği gibi yaparak tamamladığını izledim.

videoyu izledikten sonra istasyon amirine kendisinin videoyu neden benimle paylaşmadığını şimdi anladığımı belirtip videoyu bana vermeleri ricasında bulundum. kendisi bu teklifimi kabul etmeyip yapılan işlemin normal işlemlerde olduğu gibi yapıldığını belirtti. normal bir işlem ise benimle paylaşabileceğini söylememe rağmen buna yanaşmadı. oysa ki aynı kişi 1 saat önce şahsıma seyyar "dynamo olmadan asla 4x4 araçların muayene edilemeyeceğini, 4 lastiğinde aynı anda dönmesi gerektiğini" söylemişti.

sonuç olarak;
tuvtürk samandıra tesislerine sağlam olarak götürdüğüm aracın arazi şanzımanı göz göre göre kırılmış ve araç bana teslim edilmiş. evet şaka gibi ama gerçek. görüştüğüm tüm servis çalışanları ve tuvtürk müdürü'nün de söylediği gibi seyyar dyno harici teste giren sürekli 4x4 çeker araçların arazi şanzımanları kırılır. bu araçlarda mutlaka ve mutlaka seyyar dynolar yardımıyla 4 tekerleğin de bir anda döndürülerek fren sisteminin kontrol edilmesi gerektiği aşikardır. tüm tuvtürk tesislerinde de uygulanan işlem budur.

geldiğimiz noktada aracın probleminin kendilerinden kaynaklanmadığını da söylememektedirler. yani biz yapmış olabiliriz ama siz gidin hakkınızı mahkemede arayın, zaten covid döneminde mahkemelerin düzgün çalışmadığını ve çok uğraşacağımı ima ettiler. araç kenarda baygın yatıyor.


 

tüvtürk araba araç muayene şanzıman