TÜSİAD'dan hükümete tepki: Avrupa'nın sınır bekçisi olmaktan vazgeçmeliyiz

TAKİP ET

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, sayıları gayri resmi olarak 8 milyona dayanan sığınmacılar ve kaçaklar konusunda hükümete tepki gösterdi. Kaslowski, "Avrupa'nın sınır bekçiliğinden vazgeçmeliyiz" dedi.

TÜSİAD Küresel Siyaset Forumu tarafından düzenlenen “Hırs ve Değerler Arasında Yarış: Kapitalizm, Liberalizm ve Demokrasi” başlıklı webinarda açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Türkiye'deki sığınmacı sorunu ve Avrupa'nın tutumuna tepki gösterdi. Kaslowski, Ankara'nın AB ile yapmış olduğu ve sığınmacıları Avrupa'ya gitmek yerine Türkiye'de tutmayı hedefleyen anlaşmayı eleştirdi. 

"HEDEFLERİNE AYKIRI"
Türkiye'nin yapılan anlaşmalar ile birlikte 'Avrupa'nın sınır bekçisi konumuna' düştüğünü belirten TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Türkiye'nin mülteciler için bir cazibe merkezi haline gelmesini konusunda, "Uluslararası iş bölümünde Türkiye'nin, içine kapanmış bir “Kale Avrupası”nın sınır bekçisi konumunda, sığınmacılar için bir cazibe merkezi haline gelmesi ilerleme hedeflerine aykırıdır. AB tarafının kuruluş ideallerine de aykırı olan bu konu yeniden müzakere edilmelidir.” dedi. 

DIŞ POLİTİKAYI ELEŞTİRDİ
Hükümetin dış politakada aldığı yanlış kararlara da değinen Kaslowski', “Türkiye'nin; modernleşme çizgisine ve cumhuriyet ilke ve değerlerine dayalı, kısa vadeli alışveriş ilişkilerine göre değişkenlik göstermeyen, kriz-normalleşme döngüsünden kurtulmuş, kural temelli bir dış politika modeline dönmesi esas olmalıdır” ifadelerini kullandı. 

"TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEMDE"
Türkiye'nin Avrupa için bir tampon bölge olmaması gerektiğinin altını çizen Kaslowski, "Türkiye açısından da demokrasinin sadece iç siyasette değil, stratejik dış politika kimliğinde de belirleyici olacağı bir döneme girildi. Kurallara dayalı liberal demokratik bir dünya düzeninin ve değerlerin parçası olmak Türkiye için hayati önemdedir." açıklaması yaptı.

tüsiad akp sınır sığınmacı avrupa sınır bekçiliği