Türkiye'ye yeni göç dalgası riski: Suriye İdlib'de tansiyon yükseliyor!

TAKİP ET

Türkiye'deki sığınmacı sorunu her geçen gün tırmanırken tedirgin eden haber bu kez Suriye'nin İdlib kentinden geldi. Milyonlarca insanın yaşadığı kentte ateşkeş ihlalleri artarken, hava ve kara saldırılarının sayısı belirgin şekilde yükselmeye devam ediyor. Yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya kalacak olan Türkiye'nin, Rusya ile İdlib konusunu konuşacağı belirtiliyor. 

Türkiye Gazetesi'nden Selçuk Böke'nin haberine göre, 2020'nin Mart ayında Rusya'da imzalanan ateşkes antlaşması ile tansiyonun düştüğü kentte sular yeniden ısındı. Hem cihatçı gurupların hem de Suriye yönetiminin ateşkeş ihlallerinin arttığı belirtilirken, Türkiye'nin yeni ve çok büyük bir göç dalgası ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekildi. 

HÜKÜMET MOSKOVA İLE TEMASA GEÇECEK
Bölgede yaşanan gelişmelerin Ankara yönetimini tedirgin etmesi üzerine hükümetin Moskova ile İdlib temaslarını yoğunlaştırdığı iddia edildi. Önümüzdeki günlerde Ankara-Moskova hattında üst düzey görüşmelerin yapılacağı belirtiliyor.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEKLER
Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının ardından, Erdoğan ile Putin Soçi’de yüz yüze görüşecek. Liderler zirvesi öncesinde ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un İdlib gündemiyle bir araya geleceği ifade ediliyor. Görüşmelerde, bölgedeki son durum, rejim güçlerinin ateşkes ihlalleri, radikal örgütlerin saldırı ve eylemlerine karşı alınacak tedbirler, M-4 karayolu üzerinde Türkiye ve Rusya’nın gerçekleştirdiği ortak askeri devriye faaliyetleri ve bölgedeki göç meselesi ana gündem maddeleri olarak öne çıkıyor. 

TSK KONVOYLARI DÜN GECE GİRİŞ YAPTI
Öte yandan, TSK’nın, İdlib’de Türk askerini hedef alan saldırıların ardından bölgede nokta operasyonları başlattığı ve bölgeye takviye güç sevk ettiği bildirildi. TSK’ya ait askerî konvoyların önceki gece İdlib'e giriş yaptığı aktarıldı. Bu arada TSK’ya, radikal örgütler tarafından düzenlenen saldırı sayısı son 18 ayda 36’ya ulaştı. Açık kaynaklara göre, saldırılar sonucunda 12 asker şehit oldu, 21 asker de yaralandı.

göç idlib suriye suriyeli göç dalgası türkiye sınır rusya