Türkiye Pandemide Akıl ve Ruh Sağlığını Kaybetti

TAKİP ET

Pandemi sürecinde akıl ve ruh sağlığı en çok bozulan ülke Türkiye oldu. Dev araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edilirken, Türkiye'yi Şili ve Macaristan takip etti.

KARACA BOZGEYİK / AYKIRI

Pazar araştırma şirketi IPSOS’un, Dünya Ekonomik Forumu için yaptığı araştırma şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.

30 ülkede yapılan anketler ve araştırma sonucunda, Türkiye’nin pandemi sürecinde akıl ve ruh sağlığı bakımından en çok kaybeden ülke olduğu gözlemlendi.

IPSOS, 19 Şubat ile 5 Mart tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Hong Kong, Malezya, Güney Afrika ve Türkiye'de 18-74 yaşları arası, diğer 24 ülkede ise 16-74 arası yaklaşık 21 bin kişiyle görüşme gerçekleştirdi.

DELİRDİK
Araştırmalar sonucunda, Türkiye tabloda korona virüs salgını sebebiyle akıl ve ruh sağlığının olumsuz yönde etkilenmesi bakımından ilk sırada yer aldı.

Türkiye’deki katılımcılar, “Salgının başlangıcından bu yana duygusal ve zihinsel sağlığınız nasıl değişti?” sorusuna yüzde 61’lik oranla “Daha kötüye gitti.” cevabını verdi.

Türkiye’nin ardından yüzde 56’lık oranla Şili ve Macaristan ikinci, İtalya yüzde 54’le üçüncü, Brezilya yüzde 53’le dördüncü, İngiltere (İskoçya ve Galler dahil) yüzde 52 ile beşinci ülke oldu.

Araştırmada, yeni yılın(2021) katılımcılara olumlu etkisi olup olmadığına bakılmak için “2021'in başından bu yana duygusal ve zihinsel sağlığınız nasıl değişti?” sorusu da yöneltildi. Türkiye’deki katılımcılar, yüzde 43 oranda “Daha kötüye gitti.” cevabını verdi ve yine ilk sırada yer aldı. 2021’de süreçten olumsuz etkilen ülkeleri Türkiye’nin ardından Macaristan, Fransa, İspanya, İngiltere takip etti.

“Korona virüs öncesindeki normal hayatınıza dönmenizin ne kadar süreceğini düşünüyorsunuz? sorusuna ise 30 ülkeden, ortalama yüzde 59 oranında “Önümüzdeki 12 aylık süreçte dönmeyi umut ediyoruz.” cevabı geldi.

pandemi türkiye