Türkiye'nin Rusya'ya sattığı domateslerde virüs, meyvelerde mantar çıktı!

TAKİP ET

Rusya, Türkiye'den aldıkları meyvelerde bir tür mantar çeşidine ve domateslerde ise virüs tespit edildiğini açıkladı. Rusya, Türkiye'den denetimleri sıklaştırmasını istedi. Söz konusu mantarlı meyvelerin ve virüslü domateslerin Türkiye'de satılıp satılmadığı merak konusu.

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), Türkiye'den satın aldıkları meyve ve sebzeler hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, meyvelerde  bir tür mantar olan monilinia fructicola’ya rastlandığını, domateslerde ise tobamovirüs görüldüğü belirtildi. Rusya, söz konusu olay hakkında Türkiye'ye bilgi verdi ve denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya’nın besin yönetmeliklerine göre söz konusu mantar ve virüs çeşidinin görüldüğü ürünlerin ülkeye girişlerine izin verilmiyor.

RUSYA, "DENETİMLER SIKLAŞSIN" DEDİ, TÜRKİYE TAAHHÜT VERDİ!
Rus tarım denetçisinin açıklamasına göre Türk makamları ile yapılan görüşmelerde karşı taraftan, Rusya’ya gönderilecek tarım ürünlerinin denetimini sıkılaştırması istendi. Türk tarafıysa görüşmeler sırasında, karantina uygulanmasını gerektiren bir mantar, bakteri ya da virüse tarım ürünlerinde rastlanması halinde yapılacak incelemenin sonuçlarını ve alınan önlemleri Rusya’ya iletmeyi taahhüt etti.

TÜRKİYE'DE SATILIYOR MU?
Söz konusu mantarlı meyvelerin ve virüs tespit edilen domateslerin Türkiye'de vatandaşlara satılıp satılmadığı bilinmiyor. 

Rusya, 2020’nin sonunda İzmir ve Antalya’dan domates ve biber alımını durdurmuştu. Zira bu bölgelerden alınan ürünlerde tobamovirüse rastlanmıştı. Söz konusu yasak, eylül başında iptal edildi.
 

domates meyve rusya türkiye tarım mantar