Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmi olarak ayrıldı

TAKİP ET

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile 20 Mart tarihinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini duyurmuştu. Sözleşme resmi olarak bugün yürürlülükten kaldırıldı.

Türkiye bugün, tam adı “ Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekildi. 

Türkiye, 20 Mart tarihinde, “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir." kararı ile sözleşmeden çekildiğini duyurmuştu. 

Ancak İstanbul Sözleşmesi’nin sona erme tarihi olarak 1 Temmuz gösterilmişti. Türkiye, bugün resmi olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. 

DANIŞTAY BAŞVURULARI REDDETTİ 
İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ile ilgili muhalefet partilerinin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Danıştay 10. Dairesi’nde açtığı davalar hakkında karar verildi. Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

1 TEMMUZ ÇAĞRISI 
Kadın Meclisleri, İstanbul Sözleşmesi için 1 Temmuz tarihinde  “Anayasadan, Yasadan, Sözleşmeden Vazgeçmiyoruz” sloganı ile kadınları meydanlara davet ederek birçok şehirde eylem çağrısında bulundu.

istanbul sözleşmesi türkiye kadın kadın hakları