Türkiye gönüllü olmuştu! Taliban'dan Afganistan açıklaması: Toprakların yüzde 85'i kontrolümüzde!

TAKİP ET

Türkiye'nin gitmek için gönüllü olduğu Afganistan'ın terör örgütü Taliban'dan açıklama geldi. Taliban'ın Moskova'daki heyeti, Afgan topraklarının yüzde 85'inden fazlasını kontrol ettiklerini açıkladı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşen Afganistan barış görüşmesindeki Taliban heyetinden açıklama geldi. Dikkat çeken açıklamada “Kabil’deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz, Doha’daki görüşmeler başarılı olursa saldırılarımızı durduracağız" denildi.

Pentagon'dan kritik açıklama: Türkiye, Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlamayı kabul etti

TOPRAKLARIN YÜZDE 85'İNİ KONTROL EDİYORUZ
Rusya'ya ülkenin saldırı için bir basamak olarak kullanılmasına izin vermeyeceğine dair güvence verdiğini belirten heyet, Afgan topraklarının yüzde 85’ini kontrol ettiklerini söyleyerek “Afganistan'daki iktidarı tümüyle gasp etmeyi hedeflemiyoruz” dedi. 

İstanbul'da Taliban bayrağı açıldı yer; Bakırköy-Zeytinburbu sahil hattı

“WASHİNGTON'A SÖZ VERMEDİK”
Üç kişilik heyet “Washington'a, Afganistan'daki eyaletlerin başkentlerine saldırmayacağımıza dair söz vermedik” derken Taliban'ın, IŞİD'in Afgan topraklarında faaliyet göstermesini önlemek için elinden geleni yapacağını ve ülkedeki uyuşturucu üretimini de ortadan kaldırmaya çalışacağını yetkililer tarafından belirtildi.

Öte yandan heyet, etnik azınlıkların haklarına saygı gösterileceğini ve tüm Afgan vatandaşlarının İslam hukuku ve Afgan gelenekleri çerçevesinde iyi bir eğitim alma hakkına sahip olması gerektiğini söyledi. 

Taliban bayrağı Ayasofya'da da açılmış!

ABD VE TALİBAN ARASINDAKİ GÖRÜŞMELŞER
ABD, 29 Şubat 2020'de Taliban ile Doha'da barış anlaşması imzaladı ve Taliban'a tüm yabancı güçlerin 1 Mayıs 2021'e kadar çekileceği sözünü verdi.

Taliban'ın taahhütleri arasında, El Kaide ve diğer militan grupların kontrolleri altındaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal barış görüşmelerine devam etmek bulunuyordu.

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan'da Afganistan'da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tamamının 11 Eylül'e kadar geri çekileceğini duyururken Taliban ABD'yi Doha Anlaşması'nı çiğnemekle suçluyor.

Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Özbekistan'a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı'nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda ise Gazni vilayetine yoğunlaştı.

akp taliban afganistan türkiye kabil