Türkiye, eğitim sıralamasında Makao ve Mısır'ın gerisinde kaldı, 50 ülke arasında 34. oldu!

TAKİP ET

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) gibi uluslararası başarı tespit sınavlarındaki ortalamaya göre oluşturulan 50 ülkenin bulunduğu listeye Türkiye, Makao ve Mısır gibi ülkelerin gerisinde kalarak 34. sıradan girdi.

19 yıllık AK Parti iktidarı döneminde 14 kere değiştirilen eğitim sistemi, Türkiye’nin eğitim kalitesinin uluslararası itibarını olumsuz etkiledi. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) gibi uluslararası kuruluşların gerçekleştirilen sınavların ortalamasına göre oluşturduğu 50 ülkelik listeye Türkiye, 34’üncü sıradan girebildi. Listede Türkiye, Makao gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Toplam 50 ülkenin uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen sınavların okuma, matematik ve bilim başlıklarındaki derecelerine göre sıralandığı listede Türkiye, 34’üncü sırada yer aldı. Listenin ilk iki sırasında Çin ve Finlandiya yer aldı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Ülkelerin Eğitim Puanları 2021 adı altında yayımlanan listenin ilk sırasına bin 731 puan alan Çin yerleşti. İkinci sıradaki Finlandiya’nın puanı bin 631, üçüncü sıradaki Hong Kong’un puanı ise bin 637 oldu. Listenin son sırasındaki Kırgızistan’ın puanı 975 olarak kaydedilirken, Kırgızistan ile birlikte Peru ve Azerbaycan son üç sıraya yerleşti.

TÜRKİYE ORTALAMA PUANIN ALTINDA KALDI
Türkiye’nin toplam puanı kayıtlara bin 363 olarak geçirildi. Türkiye’nin okuma, matematik ve bilim başlıkları altında topladığı puan ortalaması ise sırasıyla 464, 445 ve 454 olarak gerçekleşti. Listenin alt sıralarına yakın konumlanan Türkiye, 50 ülkenin puanına göre belirlenen ortalama puanın da gerisinde kaldı. Buna göre, 50 ülkenin ortalama puanı bin 415 olarak belirlenirken Türkiye bu puanın tam 52 puan altında skor elde etti. 

eğitim türkiye uluslararası sınav matematik bilim ak parti pisa timss başarı tespit