Türkiye'den "Bu bir savaş" çıkışı, Mevlüt Çavuşoğlu'dan Montrö 19.madde çıkışı

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın işgal edilme süreciyle ilgili Türkiye'nin bugüne kadarki en çarpıcı çıkışını yaptı. Çavuşoğlu "Bu resmen bir savaş halidir" tanımlaması yaparak, Boğazların kapatılacağının sinyalini verdi. Montrö 19. madde vurgusu yapan Çavuşoğlu'nun açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. İŞte detaylar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan çok kritik bir açıklama geldi. Çavuşoğlu, Montrö Boğazlar Sözleşmesinin 19.maddesinin uygulamaya geçeceğini belirterek Boğazların kapatılacağını sinyalini verdi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Ukrayna’daki durumun savaşa dönüştüğü kanaatine vardık. Montrö hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacağız.”

Ukrayna'da yaşananları savaş olarak nitelendiren Çavuşoğlu , Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin maddelerini uygulayacağını söyledi.

CNN Türk canlı yayınında konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri Rusya ya da Ukrayna için Montrö’yü böyle uygularız. 19. madde istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö'nün tüm hükümlerini şeffaflıkla uygulayacağız" dedi."

BU BİR SAVAŞ HALİDİR
"Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir. Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö anlaşmasını bu şekilde uyguluyoruz."

"Biz sözleşmeden bahsediyoruz. Eğer bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o zaman bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı belli. Suistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz'dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım. Türkiye'nin tutumunu ve Montrö anlaşmasının hükümlerini açıklamış oldum."

MONTRÖ 19.MADDE NEDİR

 

İlber Ortaylı'dan NATO, Rusya ve Montrö çıkışı: Emekli amiraller yargılanıyor!

Montrö Boğazlar Sözleşmesi yeniden gündemde! Montrö'nün maddeleri neler? Montrö'nün ayrıntıları...

mevlüt çavuşoğlu montrö