Türkiye'deki Twitter trendlerinin yarısı sahte çıktı!

TAKİP ET

Twitter'ın trenler konusuna ilişkin yapılan bir araştırma, Türkiye'deki trend konularının yarısının algoritmadaki güvenlik açığı sayesinde sahte hesaplar tarafından oluşturulduğunu ortaya çıkardı.

Yeni bir araştırmaya göre Türkiye’deki Twitter trend konularının yarısı sahte ve Twitter’ın Trendler algoritmasındaki güvenlik açığı nedeniyle birçok trend, sahte hesaplar tarafından oluşturuluyor.

Euronews Türkçe’den Sertaç Aktan’ın haberine göre, Twitter 'Trending Topics' için kullanılan algoritmadaki açık EPFL'in (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) bilgisayar laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sırasında ortaya çıktı. Buna göre, algoritmanın silinmiş mesajları hesaba katmadığı belirlendi.

Otomatik sahte hesaplar (BOT) bu şekilde aynı etiketi kullanarak çok sayıda paylaşımda bulunuyor ve paylaşımları hızlı şekilde siliyor. Tivitlerin silinmiş olması, etiketin kullanılarak paylaşılmış olan mesaj sayısını etkilemiyor.

Araştırmacılar, paylaşımların yalnızca BOT hesaplar tarafından değil 'hackerlar' tarafından gerçek hesap kullanıcılarının hesaplarının ele geçirilmesi sonucu da yapıldığını duyurdu. 

Araştırmacılar arasından Tuğrulcan Elmas, "Türkiye'deki yerel trendlerin yüzde 47'sinin ve küresel trendlerin yüzde 20'sinin sahte olduğunu ve botlar tarafından sıfırdan oluşturulmuş olduğunu tespit ettik. Haziran 2015 ile Eylül 2019 arasında, tek bir raporda bildirilen en büyük bot veri seti olan 108 bin bot hesabı ortaya çıkardık. Araştırmamız, Twitter Trendlerinin bu ölçekte maniple edildiğini ortaya çıkaran ilk araştırma oldu." ifadesini kullandı. 

TWITTER AÇIĞIN FARKINDA  
Araştırmacılar, 'Trends Topics' algoritmasındaki güvenlik açığını kabul eden Twitter şirketi ile iki kez iletişimde bulundu. İlk iletişim sonrası Twitter tarafından herhangi bir değişiklik yapılmazken ikinci iletişimde ise araştırmacıların e-postalarına karşılık verilmediği bildirildi. 

Araştırma ekibinden olan Rebekah Overdorf,  Twitter Trendlerinin etkili olduğunu ve manipülasyonların ciddi sonuçları olduğunu belirtirken  “Sorun çözülmedi ve hala bariz spam eğilimlerinin meydana geldiğini görüyoruz. Algoritmadaki güvenlik açığı düzeltilene kadar, aynı saldırı metodolojisiyle sahte trendler yaratmaya devam edileceği açık” dedi.

twitter türkiye trend sahte bot hesap