Türkiye'deki orman yangınlarının faturası belli oldu!

TAKİP ET

Türkiye'nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarının kısa sürede kontrol altına alınamaması ekolojiye çok büyük zarar verdi. Ekonomik olarak değeri ölçülemeyecek büyüklükte doğal zenginliklerini kaybeden Türkiye'yi turizm sektöründe de benzeri tehlikeler bekliyor. 

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, orman yangınlarının bilançosunu açıkladı. Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Budak, yangınların faturasının turizmde yaşanacak kayıplarla birlikte 300 milyar lirayı aşacağını belirtti.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, Budak, “Binlerce dönüm orman alanını, tarım alanını, besi hayvanlarını, doğal yaşamı kaybettik. Sadece yanan ağaçlarımızın ekonomik değeri en az 200 milyar lira. Bu rakama orman altı ürünlerin değeri, karbon emisyonundan kaynaklı ekonomik fayda ve su kaynaklarına katkı dahil değil'' dedi.

10 GÜNDÜR YANAN ORMANLAR, GEÇEN YIL ÇIKAN TÜM ORMAN YANGINLARININ 10 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE 
Son 10 günde yanan orman alanlarının geçen yıla göre tüm sene yanan orman alanının 10 katı büyüklüğünde olduğu belirten Budak, “Yaklaşık 200 bin hektar orman alanı küle döndü. Hem yanan orman alanları hem de turizmde yaşanacak kayıp nedeniyle yangının ülkemize faturası da 300 milyar lirayı aşacaktır. 2019 yılında sadece Manavgat'ın turizm geliri 4.5 milyar dolardı. Yeşilini kaybeden bu bölgelere gelen turist sayısının düşecek. Turizmde geliri kaybımız 100 milyar lirayı aşacak” ifadelerini kullandı. 


Budak, Antalya'da 48 bin 300 dekar tarım alanı yandığını ve hayvanlıkla arıcılığın büyük bir darbe aldığını belirterek “Adaçayı, defne, kekik gibi orman köylüleri tarafından toplanarak ekonomiye kazandırılan aromatik bitkiler tümden yok oldu. Bu bölgelerde artık hayvancılık ve tarım yapılması çok zor” dedi. 


Öte yandan kontrol altına alınamayan yangınların ekonomik boyutunun ciddi derecede yüksek olduğunu vurgulayan Budak, “Antalya'da 3 bin 136 bina, Muğla'da 540 bina yandı. Antalya'da 78 mahalle yangından hasar gördü. 37 mahalleden 25 bin vatandaşımız tahliye edildi. Bu vatandaşlarımızın ekonomik kayıpları da faturaya eklenecek. Bölgedeki orman köylülerinin kaybı da büyük” açıklamasını yaptı. Budak; yangında evlerini, ahırlarını, tek geçim kaynakları ormanlarını kaybeden insanların göçe mecbur kalacağına da dikkat çekti.

türkiye yangın orman yangını chp ekonomi turizm ağaç orman bilanço