Türkiye'de yasaklanan Andımız, Kırgızistan'daki çocuklar tarafından büyük bir coşkuyla okundu

TAKİP ET

Türkiye'de sözde 'Çözüm Süreci' döneminde okunması yasaklanan Andımız, Kırgızistan'daki çocuklar tarafından coşkuyla okundu.

Türkiye'de 1933 yılından beri okullarında okunan 'Andımız', 2013’yılında sözde 'Çözüm Süreci' sırasında yönetmelik değişikliğiyle birlikte yasaklanmıştı.

Türkiye'de okunması yasaklanan Andımız, Kırgızistan'daki çocuklar tarafından büyük bir coşkuyla okundu.

Yazar Arslan Bulut, Kırgızistan'daki Türk iş insanlarının gayretiyle Türkçe öğrenen çocukların sertifa aldığını duyurdu.

Bulut, sertifakısını alan çocukların Kırgız Millî Marşı ile İstiklal Marşı'nı söylediğini ve hep birlikte "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım" diyerek "Andımız"ı okuduğunu yazdı. Arslan Bulut, şu ifadeleri kullandı:
"Namık Kemal Zeybek, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak, Göktürklerin yaşadığı Oş ve Özgen bölgesinde 32 köy ilkokulunda Türkiye Türkçesi kursları başlatmıştı. Zeybek'ten sonra aynı makama gelenler, bu önemli faaliyete son vermişti. Bir ara TİKA, kursları desteklediyse de bundan da vazgeçildi.

Durumu gören Türk iş adamları, Yakup Baş'ın öncülüğünde 8 okulda kursları yeniden başlattı. Öğretmen olarak Türkiye Türkçesine hâkim Kırgızistan vatandaşları değerlendirildi. Öğrencilere kursu başarı ile bitirdiklerine dair sertifika verilmesi için TÖMER ile bağlantı kuruldu. TÖMER, sertifikaları hazırladı ve gönderdi ama Türkiye'nin eğitim müşavirliğinden hiçbir yetkili törene katılmadı. Katılmak isteyenler engellendi! Bu arada, Türkiye Türkçesi kurslarını destekleyen iş adamları hakkında da "bölücülük yapıyorlar" diye şikâyette bulunuldu! Şikâyet edenlerin kimliği belli! Kırgız devlet aklı ise büyük Türk ağacının bir dalı olmak bilinciyle bu iftirayı ciddiye almadı. Zaten, Göktürkler, "Türkatalar" adıyla Kırgız Anayasası'nda da var...

Törende Prof. Dr. Ahmet Bulgan ve iş adamı Zafer Ersöz de bulundu ve Göktürklerin torunlarına sertifikalarını verdiler. İş adamları da öğrencilere hediyeler verdi. Göktürk çocukları, Kırgız Millî Marşı ve İstiklal Marşı'nı söyledi ve hep birlikte "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım" diyerek "Andımız"ı okudu; Atatürk sevgisini dile getirdi, şiirler okudu, halk oyunlarından örnekler sundu."

türkiye andımız kırgızistan