Türkiye'de üretilecek Sputnik V aşısının koruma oranı belli oldu

TAKİP ET

Türkiye'de de üretilecek olan Rusya'nın koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının koruyuculuk oranı belli oldu.

Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının koruyuculuk oranı belli oldu. Faz 3 deneylerinde yüz 91.6 olarak açıklanan koruyuculuk oranı, yüzde 97.6'ya çıktı. Tamamen aşılanmış yaklaşık dört milyon Rusya vatandaşından toplanan verilere göre, her iki dozu da almış kişilerde, enfeksiyon oranı sadece yüzde 0,02 oldu. Bu oran nüfusun geri kalanında yüzde 1.1'i buldu.

YÜZYILLARDIR UYGULANAN SİSTEM
Sözcü'nün haberine göre, aşıyı geliştiren Rus Bilim ve Yatırım Fonu (RDIF), bu koruma oranının diğer aşılardan yüksek ve en yükseği ile de aynı olduğunu açıkladı.

AstraZeneca gibi, vektör aşı olan Sputnik V, yüzyıllardır uygulanan sistemle geliştirildiği için, mRNA aşılarına olan şüpheleri taşımıyor.

Almanya ise Rusya'dan 30 milyon doz Sputnik V almak için anlaşma Rusya ile temaslarını sürdürüyor.

Saksonya Eyalet Başbakanı Michal Kretschmer geçen hafta sonu Rusya'ya gitti ve haziran, temmuz ve ağustos aylarında 10'ar milyonluk teslimat için anlaşma istedi. Henüz nihai anlaşma sağlanamadığı için aşının Almanya'ya kaç Euro'dan satılacağı bilinmiyor.

aşı koronavirüs sputnik v rus aşısı rusya