"Türkiye'de asimilasyon var, Kürt olmayanlara da Kürtçe öğretmek istiyoruz"

TAKİP ET

Kürtçe Dil Hareketi isimli oluşum, sanal ortamda ders vereceğini açıklayarak "Kürt olmayanlara da Kürtçe öğretmek istiyoruz" açıklamasında bulundu. Ayrıca söz konusu oluşum "Türkiye'de asimilasyon var" iddiasında bulundu.

2020 yılında kurulan Kürtçe Dil Hareketi isimli oluşum, online dersler vererek Kürtçe öğreteceklerini açıkladı. "Kürt olmayanlara da Kürtçe öğretmek istiyoruz" açıklamasında bulun Kürtçe Dil Hareketi, "Türkiye'de asimilasyon var" iddiasında bulundu.

"TÜRKİYE'DE ASİMİLASYON VAR"
Duvar'a konuşan oluşumun Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, Türkiye'de asimilasyon olduğunu iddia ederek, "Son yüzyılda statüsüz bırakılan bir milletin asimilasyon politikaları ile eritilmeye çalışılması, dilinin yok sayılarak tüm ulusal eğitim öğretim haklarından mahrum bırakılması ciddi bir hak ihlali ve sorundur" dedi.

Bulgan, "Bir an önce anadilde eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı ve Kürtçe eğitim başlamalıdır. Bu hakkı elde edene kadar Kürtler de boş durmamalı, her imkanı kullanarak dillerini öğrenmeli ve öğretmelidirler" diye konuştu.

Bulgan, "Kürtçe'yi geliştirme ve öğretme konusunda gereken çalışmalar tamamlandıktan sonra Kürtçe Eğitim yani Kürtçe hukuk, Kürtçe veterinerlik, Kürtçe fizik, Kürtçe matematik, Kürtçe tarih gibi ders grupları oluşturmaya başlayacağız. Saydığımız alanlarda  Kürtçe terminolojiyi güçlendirecek, geliştirecek adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.

"KÜRT OLMAYANLARA DA KÜRTÇE ÖĞRETMEK İSTİYORUZ"
Kürt olmayanlara da Kürtçe öğretmek istedikerini söyleyen Bulgan, "Biz Kürt Dil Hareketi olarak evvela dilimizi konuşmak, anlamak ve Kürt olmayanlara ya da Kürtçe bilmeyenlere de dilimizi öğretmek istiyoruz. Çünkü bizler Kürtçe ile tanışan insanların Kürtçeye dair muhtemel önyargılarını da aşacağını düşünüyoruz, aksi takdirde bazıları, dilimizi dolayısıyla bizleri yok saymaya devam edecektir" dedi.

türkiye kürtçe asimilasyon kürt