Türkiye basın özgürlüğünde 154. sırada

TAKİP ET

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün açıkladığı verilere göre; Türkiye, basın özgürlüğünde 154. sırada yer alıyor.

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü 2020 Endeksi’nde 180 ülke arasında 154. sırada yer aldı. Türkiye, geçtiğimiz yıl açıklanan sıralamada 157. sırada yer alırken bu yıl açıklanan verilerle beraber 3 üç sıra yükselmiş oldu.  

Açıklanan verilerde, Belarus ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin Türkiye’den üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Ruanda’nın ise 155. sırada yer alarak Türkiye’nin en yakın takipçisi olduğu biliniyor.

Raporda, Türkiye’de son yıllarda onlarca basın kuruluşunun kapatıldığı belirtiliyor. Türkiye’nin cezaevlerinde en çok gazeteci bulunduran ülkeler arasında bulunduğu da ifade ediliyor. İnternet sansürünün artmasının ise endişe ve korkuya neden olduğu söyleniyor.

NORVEÇ İLK SIRADA
Açıklanan veriler kapsamında, Basın özgürlüğü sıralamasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Norveç’in birinci sırada olduğu öğrenildi. Norveç’i Finlandiya, Danimarka ve İsveç takip ediyor.

Sıralamada, Çin’in 177. sırada bulunduğu belirtilirken, Kuzey Kore’nin sonuncu olduğu ifade edildi.
 

basın özgürlüğü gazetecilik haber türkiye sınır tanımayan gazeteciler