Türk tiyatrosunun usta ismi Bozkurt Kuruç hayatını kaybetti

TAKİP ET

Türkiye'de tiyatronun gelişmesine önemli katkıları olan eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Türk tiyatrosunun usta ismi, oyuncu, yönetmen ve öğretim üyesi Prof. Dr. Bozkurt Kuruç hayatını kaybetti. 

Kuruç'un, gece saatlerinde İzmir’de hayatını kaybettiği açıklandı. Kuruç, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Prof. Bozkurt Kuruç'un vefatı dolayısıyla Twitter’dan mesaj yayımladı. Kurt, şu ifadeleri kullandı:

“Devlet sanatçısı, Edebi Kurul Başkanı, sanat yönetim kurulu üyemiz, çok değerli büyüğümüz, hocamız, eski Genel Müdürümüz, yeri doldurulamaz tiyatro sanatçısı Bozkurt Kuruç'un vefat haberini almanın derin üzüntüsü içindeyim. Yönettiği sayısız oyunla hafızalarımızda yer etmiş, rol aldığı oyunlarla akıllarımıza kazınmış, yetiştirdiği sanatçılar ile Türk tiyatrosunun gelişmesine katkı sunmuş çok kıymetli Bozkurt Kuruç hocama Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

BOZKURT KURUÇ KİMDİR?
5 Aralık 1935 yılında doğan Bozkurt Kuruç, Türk tiyatro oyuncusu, yönetmen ve öğretim üyesidir.

1960 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro yüksek bölümünden mezun olan Kuruç, Devlet Tiyatroları'nda oyuncu olarak göreve başladı. 1962-1965 yılları arasında İngiltere'de rejisörlük eğitimi aldı. Daha sonra İngiltere, Almanya, Yunanistan, Fransa, Yugoslavya, Kıbrıs, Çin, ABD ve Sovyet Rusya'da incelemelerde bulundu, konferans ve seminerlere katıldı. 100'den fazla oyunda yönetmen ve oyuncu olarak yer aldı. 1987 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğüne, 1988 yılında da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğüne atanmasının ardından 1989'da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne getirilen sanatçı, 1998'e kadar bu görevde kaldı.

1999'da ABD, Chicago'da Nâzım Hikmet'in Kuva-yi Milliye'yi İngilizce olarak Amerikalı oyuncularla birlikte sahneledi. 1993'ten 1996 yılına kadar RTÜK üyeliği yapan Bozkurt Kuruç, Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın kuruluşunu sağladı ve öğretim üyeliği yaptı. 2002 yılı ortalarına kadar Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Profesör unvanıyla Tiyatro Ana Sanat Dalı öğretim üyeliğinde bulunan Kuruç, Devlet Tiyatroları'ndan emekli olmasına karşın, bir dönem çalışmayı sürdürmüştür. Sanatçı, tiyatro dışında sinema ve dizi filmlerde de rol almıştır. Sanatçı Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümünde de ders vermekteydi.

Kuruç, 16 Ocak 2022'de İzmir'de hayatını kaybetti.

bozkurt kuruç tiyatro oyuncu tiyatrocu