Türk Hava Kurumu uçaklarının pilotları işten çıkarıldı, uçaklar çürümeye terk edildi!

TAKİP ET

Aralarında AKP'nin eski Gümrük ve Ticaret Bakanı'nın da bulunduğu kayyum yönetiminin, 2 yıl önce atandığı Türk Hava Kurumu'nda tüm yangın söndürme uçağı pilotlarını ve teknisyenlerini işten çıkardığı bildirildi. 

Türkiye, denize nazır tatil bölgelerinde art arda çıkan yangın haberleri ile sarsılırken 2019’dan bu yana kayyum yönetiminde olan Türk Hava Kurumunun (THK), yangın söndürme uçakları pilotları ile teknisyenlerini işten çıkardığı ortaya çıktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan THK'da uçaklar çürümeye terk edildi.

BirGün’e açıklama yapan eski THK yöneticileri, kayyum yönetiminin 11 yangın söndürme uçağı pilotu ile uçakların bakım ve onarımını yapan yaklaşık 15 teknisyeni geçen yıl işten attığını belirtti. Eski yöneticiler, şu an THK’nin yangın söndürme uçaklarını uçuracak tecrübeli pilotunun bulunmadığını ve uçakların bakımı yapacak teknisyeni olmadığını açıkladı.

Uzun süredir kullanılamayan yangın söndürme uçakları, THK’nin Etimesgut Türkkuşu Tesisleri’nde çürümeye terk edilirken işten atılan pilotlar ve teknisyenlerin THK’ye tazminatları için dava açtığı belirtildi. THK’nin, yangın söndürme uçakları pilotları ile teknisyenlerini işten çıkarma sebebinin ise THK’ye orman yangın söndürme ihalesi verilmemesi olduğu ifade edildi.

“KAYYUM YÖNETİMİ THK’Yİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR”
Eski THK yöneticileri, “Kayyum yönetimi THK’yi ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü, kurumu bin 200 civarında gayrimenkulü var. THK’nin ülke genelinde 400’e yakın şubesi var ve yaklaşık 350’si muhalif. Bu yüzden de kayyum yönetim şube binalarının giderlerini, elektrik, su ve internet faturalarını ödemiyor. Şubeler ise bir an evvel kongre yapılmasını istiyor. İktidar THK’nin milyonlarca lira değerindeki mülklerine çökmek istiyor” açıklaması ile çarpıcı bir iddia öne sürdü.

Yangın uçaklarının çok değerli olduğunu ve sipariş üzerine üretildiği için satılmadığını belirten yöneticiler, “Yangın söndürme uçağı pilotu olmak için bin 500 saat uçuş tecrübesi şartı var. Yani uzun yıllar pilotluk yapanlar yangın söndürme uçağı pilotu olabiliyor. Dünyada şu anda bu uçakların satıldığı bir başka ülke yok. Şu an Türkiye, bu uçaklardan almak istese 2025 yılından önce alamaz” ifadelerini kullandı.

KAYYUM YÖNETİMİNDE ESKİ AKP’Lİ BAKAN 
Yolsuzluk iddiaları ile gündeme THK’ye, 2019 yılının Ekim ayında Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya’dan oluşan üç kişilik kayyum heyeti atandı. Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı ise 63’üncü AKP Hükümeti’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı.

türk hava kurumu thk uçak yangın söndürme pilot