Türk Hava Kurumu'nun yangın söndürme uçakları 2 yıldır çürümeye terk edildi!

TAKİP ET

Son 2 günde 14 ilde 42 orman yangının çıkmasının ardından '100 litre az' olduğu gerekçesiyle çürümeye bırakılan Türk Hava Kurumuna ait yangın söndürme uçakları gündeme geldi. 

AHMET KUT / AYKIRI

Türkiye Manavgat, Mersin, Adana ve Osmaniye'de arka arkaya çıkan yangınları konuşurken bir yangın da Marmaris'te çıktı. Çıkan yangınlarda kullanılan söndürme uçaklarının yetersizliği ise tartışma konusu. Yaşanan yangınlardan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘100 litre az’ olduğu gerekçesiyle çürümeye bırakılan Türk Hava Kurumuna ait yangın söndürme uçakları gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda tatil bölgelerinde art arda çıkan yangınların kısa sürede kontrol altına alınamaması üzerine Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Akif Özkaldı, skandal bir açıklamaya imza atarak Türkiye’nin yalnızca 1 adet yangın söndürme uçağının olduğunu açıklamıştı. 

Antalya Manavgat’ta dün öğle saatlerinde çıkan ve 21 saat sonra kontrol altına alınabilen orman yangının ardından olay yerinde inceleme yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise benzer bir açıklamada bulunarak “Helikopterle mahsur kalan arkadaşları alıp getirme şansımız maalesef yok. Helikopterler zaten şu an havada çok zor duruyorlar. Sabah yönetim helikopteriyle uçuşta da biz bayağı zorluk çektik. Su atan helikopterlerimizle sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışıyorlar ama tüm bu coğrafyalarda biraz önce saydığım tüm yangın coğrafyasında zorlukla mücadele ediliyor” demişti. 

TÜRKİYE, KENDİ YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARINI ÇÜRÜMEYE BIRAKTI 
Orman yangınlarının art arda gelmesinin ardından minimum 5 bin litre şartı olduğu için hangarda çürümeye bırakılan 4 bin 900 litre depoya sahip THK’nin elinde uçaklar akıllara geldi. Şartnamede yer alan ‘minimum 5 bin litre’ sınırlandırmasını 100 litre ile geçemeyen THK’nin uçakları ise 2 yıldır çürümeye bırakılmış durumda. 

Çürümeye bırakılan THK uçaklarının yerine ise Tarım ve Orman Bakanlığınca açılan yangın söndürme ihalesini kazanan firmanın Rus uçakları kullanılıyor. Türk Hava Kurumu ile CMC arasında gerçekleşen iş ortaklığı sonucunda Türkiye, 3 Rus uçağına günlük 1.3 milyon lira, 153 gün için toplam 203 milyon lira ödeyecek.

GEÇTİĞİMİZ YIL DA TÜRK UÇAKLARI YERİNE RUS UÇAKLARI KİRALANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz yıl da aynı Rus firmasından Beriyev 200 tipi uçağı kiralamış ve 2 uçak için 84 milyon lira ödemişti. Uçakların kira bedeli ise 350 bin lirayı aşıyordu.

türk hava kurumu yangın söndürme uçağı thk uçak yangın