Türk Hava Kurumu başkanı Cenap Aşçı, THK'nın borcunu açıkladı!

TAKİP ET

Türk Hava Kurumuna kayyım atanan Cenap Aşçı, THK'nin borcunu açıkladı. Aşçı, 1,5 milyar TL'lik borcun yapılandırıldığını ifade ederken borçlar yüzünden strese girdiğini ve cildiye doktoruna göründüğünü belirtti. 

Orman yangınlarıyla mücadelede yangın söndürme uçaklarını kullanmayan THK’nin Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşcı,THK’nin borcunun 1 milyar 844 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Aşcı, "Göreve başladığımda borçları görünce aklım almadı. 10 gelenden 9’u alacaklı. 15 gün içinde cildiye doktoruna gitmek zorunda kaldım" dedi.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, THK’ye yöneltilen eleştiriler hakkında konuşan Aşçı, THK’ye kayyım olmak için bir taleplerinin olmadığı ve mahkeme kararıyla görevlendirildiklerini belirtti. Aşçı, "Bunu bir vatandaşlık görevi ödev olarak gördük. Elbette yönetim anlayışımızda hatalar vardır, eleştirilebilir bunu da bilin" dedi. Geçmiş yönetimleri eleştiren ve THK’nın şu anda toplam borcunun 1 milyar 844 milyon TL olduğunu ifade eden Aşcı, “Kayyım, bu borçların hiçbirini yapmadı. Biz göreve başladığımızda bu borçların hepsini üzerimizde yük olarak bulduk. Göreve başladığımdaki fotoğrafıma bakın, bir de şimdi bana bakın. Ne kadar yaşlanmışım görün” şeklinde konuştu. 

“15 GÜN İÇİNDE CİLDİYE DOKTORUNA GİTMEK ZORUNDA KALDIM”
Aşçı, THK’nin borçlarıyla ilgili “Göreve başladığımızda kapımız çalıyor, 10 gelenden 9’u alacaklı. 15 gün içinde cildiye doktoruna gitmek zorunda kaldım sıkıntıdan. THK bir dernek, geçmişte maalesef üniversite kurma, şirket kurma işine girilmiş. Üniversite kurmak çok kolay bir iş değil. Üniversite kurarak gelir elde edeceklerini zannediyorlar, ama bu mümkün değil. Bir üniversite öğrencilerinden gelir elde ederse yine üniversiteye harcamak zorunda” dedi. 

“THK, TÜRK MİLLETİNE ŞEREFİYLE NASIL HİZMET EDER BUNUN İÇİN UĞRAŞIYORUZ”
Öte yandan kayyum atandığında borçla ilgili rakamları görünce şaşırdığını belirten Aşçı, “Bir bankamız ismini vermeyeyim, 80 milyon dolar kredi çekiliyor, sen nasıl bankasın sen nasıl derneksin, bir dernek bu parayı alıp ne yapacak, bu krediyi nasıl ödeyecek? Bankacılık Kanununa göre siz vereceğiniz krediyi iktisadi olarak bakacaksınız, takip edeceksiniz, geri dönmesini sağlayacaksınız. Bu kredi 2013 yılı sonunda kullanılmış, öde öde bitmiyor.

Çünkü üstüne sürekli faiz geliyor. Bu borcu nasıl öderiz, THK, Türk milletine şerefiyle nasıl hizmet eder bunun için uğraşıyoruz ama bir yandan da paçamızdan çekiliyoruz. 10 bankaya 1,5 milyar TL’lik borcumuzu yapılandırdık. TL faizimiz yüzde 7, döviz faizimiz yüzde 2,5. İki yıl ödemesiz dönem var, 9 aylık kısmı geçmiş durumda. Ondan sonra bu borçları ödeyeceğiz" şeklinde konuştu.

thk türk hava kurumu cenap aşçı uçak yangın söndürme uçağı