Tüp Bebek Gebeliklerinde Doğum Şekli Ne Olmalı?

TAKİP ET

 Tüp bebek tedavisi ile meydana gelen gebeliklerin normal gebelikten bir farkı yoktur.

Dolayısı ile de anne ve bebek için hangi doğum şekli sağlıklı ise doktor tarafından ona göre karar verilir. Annenin tercih ettiği doğum şekli ve bebeğin durumuna göre doktorunuzla karar vermeniz mümkündür. Anne ve bebekte sağlık problemi yoksa doktorlar tarafından da uygun görülüyorsa tüp bebek gebeliklerinde de normal doğum yapılır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş ile Tüp bebek gebeliklerinde doğum şekli hakkında bilgi verdi.

Tüp Bebek İle Normal Gebelik Arasındaki Fark
Tüp bebek ile normal gebelik arasında aslında bir fark yoktur. Normal yolla gebelik elde edemeyen çiftler tüp bebek tedavisi ile gebelik elde eder. Yumurta ve spermin döllendiği yer dışında gebelik açısından herhangi bir farkı yoktur. Normal gebeliklerde döllenme annenin tüplerinde gerçekleşirken tüp bebek tedavilerinde ise döllenme laboratuar koşullarında sağlanır. Döllenen yumurta annenin rahmine yerleştirilerek tutunması beklenir. Dolayısı ile sadece bu kısımda farklılık vardır.

Tüp Bebek Sezaryen Olmak Zorunda Mı?
Tüp bebek tedavisi ile hamile kalmış anne adaylarının sezaryen ile doğum yapması zorunlu değildir. Anne adayı dilerse ve sağlık koşulları uygunsa normal doğum da yapabilir. Normal doğum ya da sezaryen ile doğum şeklinden dilediğini yapabilir. Gerek tüp bebek ile gebeliklerde gerekse de normal yolla elde edilen gebeliklerde bazı durumlarda sezaryen zorunlu olabilir. Örneğin; uzayan doğum süreleri, bebeğin pozisyonu ve çoğul gebeliklerde anne adayları sezaryen ile doğum yapmak durumunda kalabilir.

Doğum Süresinin Uzaması
Anne ve bebek sağlığı için doğum süresinin uzamaması gerekir. Doğum esnasında var olan kasılmalar ve bebeğin içerde kalma süresi arttıkça risk de ortaya çıkar. O sebeple de uzayan doğumlarda sık sık bebeklerin kalp atışları sürekli olarak kontrol edilir. Uzun süre nefes alamamaya bağlı olarak komplikasyonların gelişmesi engellenmeye çalışılır.
Normal doğumlarda ilk gebeliklerde 14 ile 15 saat sürmesi normaldir. İkinci doğumda ise bu süre 7 8 saate kadar düşerken 3. doğumda ise 3 5 saati bulabilir. Ancak bu sürelerden daha kısa olması da mümkündür. Rahim ağzı yeterli genişliğe ulaştığında ve kasılma sıklığı arttığında bu süre gittikçe kısalır. Bazı doğumlarda bu sürenin uzaması riskli olduğundan bu durumda sezaryene alarak doğumu başlatmak gerekebilir. 

Bebeğin Pozisyonu
Bebeğin normal doğması için doğum kanalına başı girmelidir. Eğer doğum kanalında ayakları ya da poposu varsa bu durumda normal doğum mümkün olmadığından sezaryen ile doğum yapılır.

Bunlar dışında bebeğin yeterince nefes alamaması, beyninde fazla sıvı olması ya da bebekte bazı kalp hastalıklarının olması durumunda da sezaryen ile doğum yapmak mümkündür.

Çoğul Gebelik
Çoğul gebelikler tekli gebeliklere göre daha risklidir. Bebeklerden birinin ya da birkaçının normal doğuma uygun olmayan pozisyonu sebebi ile de sezaryen ile doğum yapılabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Sezaryen
Tüp bebek tedavilerinde çoğul gebelik elde etme şansı daha yüksektir. O sebeple de genelde çoğul gebeliklerde gebelik takibi sonrasında sezaryen ile doğuma karar verilebilir. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının sağlığını ve bebeğin sağlığını riske atmamak adına sezaryen uygun görülebilir. 

Tüp Bebekte Normal Doğum Olur Mu?
Tüp bebekte normal doğum mümkündür. Çünkü gebelik evrelerinde doğal yolla hamile kalanlardan hiçbir farkı yoktur. Bu yüzden de anne ve bebeğin durumu normal doğuma uygunsa tüp bebekte de normal doğum olur.

Tüp Bebekte Doğum Kaçıncı Hafta Olur?
Doğal yolla hamileliklerde gebeliğin başlangıcı adetin ilk günü kabul edilirken tüp bebek gebeliklerinde transfer günü gebeliğin başlangıcı olarak hesaplanır. Doğum, gebeliğin 36 ile 40. haftaları arasında gerçekleşebilir. Ancak tüp bebek gebeliklerinde erken doğum riski fazladır. Anne ve bebek sağlığı konusunda endişe olmasa bile nedeni belirlenemeyen faktörlerden dolayı tüp bebek gebeliklerinde erken doğum mümkündür. Doğum zamanına anne ve bebeğin durumu karar verecektir.

Tüp Bebek Gebelik Riskleri
Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sonrasında bazı gebelik riskleri vardır. Kullanılan ilaçlar bünyeye farklı etkiler yapabilir. Sıcak basması, baş ağrısı, yumurtalıkların fazla büyümesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Çoğul gebeliklerle karşılaşmak normal yolla hamileliğe göre daha fazladır. Dolayısı ile de çoğul gebeliğin beraberinde getirdiği birçok riski de barındıran bir gebeliktir.

Tedavi öncesi sağlıklı ve kaliteli yumurta elde etmek için kullanılan ilaçlar yumurtalıklarda yumurta üretimini artırdığı için yumurtalıklarda ağrı ve acı hissedilebilir. Bu his beraberinde nefes darlığı, baygınlık hissini de beraberinde getirir.

Tüp bebek tedavisi bile olsa yaş gebeliği etkileyen önemli bir faktör olduğundan ileri yaş gebeliklerinde komplikasyon görülme olasılığı fazladır.

Dış gebelik normal yolla hamileliklerde de karşılaşılan bir durum olduğundan tüp bebek gebeliklerinde de görülür. Testin pozitif çıkmasından sonra karın ağrısı ve kanama şikayetiniz varsa en kısa sürede mutlaka doktora görünmelisiniz.   

bülent tıraş tüp bebek tüp bebek tedavisinde sezaryen