Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'den 'tek adam' darbesi!

TAKİP ET

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, darbe yaptı. Said, Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekilleri dokunulmazlıklarını askıya aldığını belirtti. Ayrıca Said, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını açıkladı.

Hükümet karşıtı eylemlerle çalkalanan Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said darbe yaptı. Said, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alarak Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını açıkladı. Said, kendi atayacağı bir başbakan ile yürütmeyi devralacağını belirtti.

Kays Said'e yönelik ilk suçlama ise Tunus Meclis Başkanı ve ülkenin en büyük partisi olan Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'den geldi. Meclis Başkanı Gannuşü, Cumhurbaşkanı Said'i darbe yapmakla suçladı.

Gannuşi, cumhurbaşkanının aldığı kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor" dedi.

GENELGELER DÖNEMİ
Cumhurbaşkanı Said ise yayınladığı görüntülü mesajında, "ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşulları" gerekçe göstererek Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurdu. Söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktaran Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Tunus'ta yaşanan siyasi krize ilişkin açıklama yaptı. Şentop, Tunus Cumhurbaşkanı Said'i darbe yapmakla suçladı.

Şentop, şu ifadeleri kullandı;
Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından paylaşım yapan Şentop, "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

tunus cumhurbaşkanı darbe kays said