TRT World'un yayınladığı İstanbul'daki Küçük Suriye Fatih videosu tepki çekti!

TAKİP ET

TRT World'de yayınlanan bir video tartışmaları beraberinde getirdi. İstanbul Fatih'in "Küçük Suriye" olarak tanımlandığı videoda, İstanbul'un en eski tarihi alanı için "Küçük Suriye'den farksız" yorumları yapılıyor.

Vatandaşın vergileriyle bütçesi oluşturulan TRT World'de yayınlanan İstanbul Fatih videosu sosyal medyada tepkilerin merkezine oturdu.

TRT World'te çalışan bir Arap spiker tarafından hazırlanan program yemek lezzetleri üzerine yapılıyor. Sunucu, farklı lokantalara giderek tattıklarını izleyiciyle paylaşıyor.

İngilizce olarak sunulan program dünyanın birçok ülkesine aynı zamanda Türkiye'yi tanıtıyor.

Programda kullanılan dil ve İstanbul'un tanımlanma şekli dikkat çekti.

İstanbul Fatih'e "Küçük Suriye" tanımlaması yapılırken Fatih Camisi' ne yakınlığı bir sokakta yapılan çekimde, "Suriye'den farksız, adeta bir cennet" yorumu yapılıyor.

Fatih'te bulunan sokakta yapılan çekimlerde neredeyse Türk işletme bulunmazken, sunucu döneri bile Suriye yemeği gibi sunuyor. 

TÜRKÇE TABELA YOK
Çekimlerin yapıldığı bölgede Türkçe tabelaların görülmediği, Türk yemeklerinin bile Suriyelilere özgüymüş gibi anlatılması dikkat çekiyor.

Kameların yakın çekim yaptığı insan profillerinin ise Türk insanına benzememesi dikkat çekiyor. Kısa belgeselde kara çarşaflı kadınlar, şalvarlı, cübbeli erkeklere sık sık yakın çekim yapılarak ekrana getirilliyor. 

“İstanbul'un küçük Suriye'sinde 30$ nasıl harcanır?” başlığıyla sunulan progmramdan bazı kesitler:

VİDEOYU KALDIRDILAR
TRT, tepkilerin ardından sözkonusu videoyu Youtube hesabından kaldırıldı. TRT konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadıı.



VİDEONUN TAMAMI:

istanbuldaki küçük suriye trt world suriye trt world istanbul fatih trt world küçük suriye videosu