TPFD: "Futbolcularda sorumluluk almalı"

TAKİP ET

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği (TPFD), koronavirüs salgını nedeniyle kulüplerin ekonomik olarak yaşadığı ve yaşayacağı sorunların en az hasarla atlatılması için futbolcularında sorumluluk alması gerektiğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde TPFD'den yapılan açıklamayla koronavirüs nedeniyle futbolculardan maaş indirimi beklenmesi ve kulüplerin oyunculardan beklentileri ile ilgili bir açıklama yapılmış ve "Futbolcuların alacaklarından feragat etmesinin zorunlu olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır." ifadesi kullanılmıştı.

TPFD'den yapılan açıklama şu şekildeydi:
"Dünya genelinde yaşanmakta olan COVID-19 salgınına ilişkin olarak yayınlanan 03.04.2020 tarihli FIFA genelgesinin ülkemizde futbolcu sözleşmeleri bakımından yanlış değerlendirmelere konu olduğunu ve bu durumun futbolcuların sözleşmelerinden kaynaklanan hakları bakımından orantısız uygulamalara yol açtığını dikkatle takip etmekteyiz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; söz konusu FIFA genelgesinde yaşanan olağanüstü durum nedeniyle belirli şartlar dâhilinde futbolcuların kulüpleri ile anlaşması tavsiye edilmekte olup, futbolcuların alacaklarından feragat etmesinin zorunlu olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır.
 

UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklandığı üzere 2019/2020 futbol sezonunun yaz aylarında tamamlanabilmesi için çalışmalar devam ettirilmektedir. Ülkemiz futbolunda yaşanan maddi zararlar salgının ülkemizdeki seyrine ve liglerin yeniden başlama süresine göre değişiklik gösterebilecektir.

Bu nedenle sözleşmelerinden indirim yapılması bakımından kulüpleri ile anlaşmak isteyen meslektaşlarımız hiçbir yüzdesel oran veya miktar ile bağlı kalmak zorunda değildir."

TPFD'DEN YENİ AÇIKLAMA GELDİ
Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği, tepki çeken açıklamasından sonra bugün yeni bir açıklama yayınlayarak futbolcularında bu salgın döneminde sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:
"Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız ve FIFA’nın yaptığı açıklamanın farklı yorumlanmaması gerektiğini belirttiğimiz duyuruda, FIFA’nın yaptığı açıklamanın bir mecburiyet gibi algılanmaması gerektiği ve bunun farklı şekilde kullanılmaması gerektiğinden bahsettik.


Biz, elbette hem dernek hem de futbolcular olarak Covid-19 salgını öncesinde durumun ne olduğunu, sonrasında futbolda neler yaşanacağını bilen, tahmin eden, duruma vakıf ve anlayan insanlarız.
Kulüplerin yaşadığı ve yaşayacağı sorunları, bu süreçten az yara alarak çıkmalarının ve sağlıklı bir yapıya kavuşmalarının herkes için iyi olacağını biz de futbolcu arkadaşlarımız da biliyoruz.

Bu sorumluluk bilinci ile hem futbolcu arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde hem de medyaya verdiğimiz demeçlerde, futbolcu arkadaşların da bu zor dönemde sorumluluk alması gerektiğini belirtmiş ve anlatmışızdır.
Sonuç itibarı ile istisnasız herkesin zarar göreceği bu zor dönem, FIFA’nın da açıklamasında olduğu gibi futbolcu ile kulübün karşılıklı iyi niyet çerçevesi içerisinde oturup konuşacağı ve anlaşacağı bir şekilde atlatılacaktır."

koronavirüs futbol spor futbolcu lig