The Guardian'ın 1 Nisan şakasını gerçek sanıp manşet yaptılar!

TAKİP ET

İngiliz basın kuruluşu The Guardian'ın 1 Nisan için hazırladığı 2'inci 'Süveyş Kanalı' projesi haberi Türk basınında manşetten verildi. Şaka olduğu anlaşıldıktan sonra haberler silindi.

İngiliz gazetesi The Guardian, okuyucularına 1 Nisan şakası olarak 'Süveyş Kanalı'na alternatif bir kanal geliyor' başlıklı bir haber yayınladı. Gerçeklik taşımayan haberde, Birleşmiş Milletler'in aslında var olmayan bir komitesinin yeni kanal projesini incelediğini ve projenin 'Mısır'dan Kuzey İrlanda'ya tünelleri de içerebileceği' yer alırken, 'Akdeniz'deki su seviyelerinin de hafifçe düşmesine yol açacağı' iddia ediliyordu. Haberin içeriğinde yer alan, uzmanlar görüşleri ve kazma işlemini yapacak olan şirket de tamamen gerçek dışıydı.

Türkiye'nin bilinen basın kuruluşlarından Hürriyet, Milliyet, Sabah, Birgün ve hükümete yakın medyaya kadar birçok kurum, The Guardian'ın haberini gerçekmiş gibi yer vererek şakanın bir parçası oldu.

TÜRK BASINI FENA ŞAKALANDI

The Guardian'ın 1 Nisan şakaları özel bölümünde yayımlanan bu haber, Türkiye'de Hürriyet, Milliyet, Sabah ve Birgün gibi gazetelerin yanı sıra birçok internet sitesinde BBC Türkçe kaynaklı olarak gerçekmiş gibi yayımlandı. Yeni Şafak gazetesiyse, haberi ertesi gün basılı gazetenin manşetine de taşıyarak haberin güvenilirliğinin ve teyidinin sorgulanmasına yol açtı. T24 de haberi içerik ortağı BBC Türkçe aracılığıyla manşetten yayımladı. Haber, gönderilen düzeltme sonrasında yayından kaldırıldı.



YeniŞafak Gazetesinin Manşeti;



BBC Türkçe'den düzeltme ve özür açıklaması geldi;




HABERDE NE DENİYOR?
The Guardian'ın 1 Nisan şakası olan haberinde, Ever Given adlı kuru yük gemisinin karaya oturarak Süveyş Kanalı'nı kapatmasının ardından Mısır-İsrail sınırında ikinci bir kanal açılmasının görüşüldüğü ve konuyla Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Ekonomileri Birleştiren Ticaret Rotaları Komitesi'nin ilgilendiği yazıyor. Ancak BM'nin böyle bir komitesi bulunmuyor. Komitenin İngilizcesinin -  UN committee for Trade Routes Uniting Economies- baş harfleriyse, 'gerçek değil' anlamına gelen 'UNTRUE' sözcüğünü kodluyor.
 

guardian 1nisan