Tapu sorgulama nasıl yapılır?

TAKİP ET

Arsa, arazi ve konut sahiplerinin en çok araştırdığı konuların başında tapularını nasıl sorgulayabilecekleri geliyor. Peki tapu sorgulama işlemi nereden ve nasıl yapılıyor? e-Devlet'ten tapu sorgulama işlemi yapılır mı? İşte tüm merak edilenler...

Arsa ve konut sahipleri ile arsa ve konut satın alacak tarafları yakından ilgilendiren konuların başında tapu yer alıyor. Satışlarda detaylı bilgi almak için tapu veya parsel sorgulamak gerekebiliyor. Peki tapu sorgulama işlemi nasıl ve nereden yapılır? İşte detaylar...

Türkiye'de tapu sorgulamanın çeşitli yolları var. Bunlardan biri Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından verilen sorgulama hizmeti TAKBİS üzerinden gerçekleştiriliyor.

Arsa ve konut sahipleri, tapu ve parsel sorgulama işlemlerini 'Tapu Kadastro Bilgi Sistemi' yani TAKBİS üzerinden yapabilir. e-Devlet sistemi üzerinden kullanılan TAKBİS hizmetinden tapu randevu işlemleri de yapılabilmektedir.

Ayrıca parsel sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar, https://parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden il, ilçe, mahalle, ada veya parsel numarasıyla parsel sorgulaması yapabiliyor.

e-DEVLET'TEN TAPU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

TAKBİS platformu dışında direkt e-Devlet üzerinden de tapu ve parsel sorgulanabiliyor. e-Devlet'e giriş yapan vatandaşlar “Tapu Bilgileri Sorgula” hizmeti üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilir.

e-Devlet üzerindne yapılan sorgulamada T.C. Kimlik numarası ile eşleşen bir kayıt bulunduğunda taşınmaz listesi görülmektedir. Ayrıca vatandaşlar, T.C. Kimlik numarasına kayıtlı tapulardan birini seçip detay bilgilerine ulaşabilir.

BAŞKASI ADINA DA TAPU SORGULAMASI YAPILABİLİR

e-Devlet'ten başkasının adına da tapu sorgulaması yapabilir. Ancak bunun için mahkeme veya noterdan onaylı bir veraset alınmış olması gerekmektedir.  Veraseti olan kişiler e-Devlet'ten “Tapu Bilgileri Sorgula (Mirasçısı Olduğunuz Kişi Adına)” hizmetini kullanarak tapu bilgilerini öğrenebilir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden yapılan tapu ve parsel sorgulamalarında söz konusu taşınmaz mal ile ilgili gerekli tüm bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu işlem daha çok mal sahibi ile alıcı arasında paylaşılan bilgilerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır.

TAPU SORGULAMA İÇİN İL MDÜRÜLÜKLERİNE BAŞVURU

Tapu sorgulama için uygulanabilecek üçüncü yöntem ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il müdürlüklerine başvuru yapmaktır. Vatandaşlar, İl Müdürlüğü içerisindeki Tapu ve Ruhsat Şube Müdürlüklerine dilekçe verirse, istenilen tapu hakkında bilgi alabilir.

Tapu sorgulama Tapu sorgulama nasıl yapılır