Taliban'dan kaçan Afganlar Türkiye'ye geliyor: Her gün en az bin kişi!

TAKİP ET

Taliban'ın Afganistan topraklarında etkinliğinin artmasıyla Türkiye'ye kaçak girişler hızlandı. Basına yansıyan görüntüler dışında her gün en az 1000 Afgan'ın Türkiye'ye kaçak yollardan girdiği öğrenildi.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolünü arttırması ve toprakların yüzde 85'ine hakim olduklarını açıklamasıyla birlikte, Türkiye'ye kaçak girişler hız kazandı. Son dönemde sosyal medyada ortaya çıkan kaçak giriş görüntüleri dışında güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, günde 500 ile 1000 arasında Afganın yasadışı yollardan Türkiye’ye geçiş yaptığı öğrenildi.

Türkiye gönüllü olmuştu! Taliban'dan Afganistan açıklaması: Toprakların yüzde 85'i kontrolümüzde!


İran üzerinden Türkiye’ye ulaşan Afganların çoğu 16 ile 25 yaşları arasında erkeklerden oluştuğu, bir aylık yaya olarak yaptıkları yolcuğun ardından Türkiye’ye geldikleri kaydedildi. Suriyelilerden sonra Türkiye’de 500 bini aşan sayı ile en çok Afgan göçmen bulunuyor.

Şok görüntüler: Yüzlerce kaçak göçmen, Van'dan Türkiye'ye girdi!


Hürriyet'in haberine göre, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Taliban’ın zaferi halinde cezalandırılmaktan korkan Afgan memur kesiminin, Türkiye’ye gelmenin yollarını aradığını dile getirdi.

ABD, Afganistan’dan çekilme sürecini hızlandırarak önümüzdeki ay sonunda tamamlamayı hedeflerken, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Taliban saldırıları nedeniyle yılbaşından bu yana 223 bin Afgan evlerini terk etmek zorunda kaldı, bu sayı sadece geçen hafta 56 binin üzerindeydi.

taliban afganistan türkiye kaçak göçmen afgan sınır