Taliban, Afganistan'ın en büyük ikinci şehrini de ele geçirdi!

TAKİP ET

Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesiyle hakimiyet alanını genişleten Taliban, Afganistan'ın en büyük ikinci şehrini de ele geçirdi. Afganistan topraklarında Taliban'ın kontrolüne geçen şehir sayısı 13'e yükseldi.

ABD askerlerinin Afganistan topraklarından çekilmesiyle birlikte Taliban’ın ülkedeki ilerleyişi de devam ediyor. Yüz binlerce Afganın yeni bir göç dalgası yaratmasına sebep olan olaylarda bir şehir daha düştü. Ülkenin en büyük ikinci şehri olan Kandahar’ın kontrolünün Taliban’a geçti. Yerel yetkililerin yaptığı açıklamada, “Dün gece yapılan ağır çatışmaların ardından Taliban, Kandahar şehrinin kontrolünü ele geçirdi” ifadeleri kullanıldı.

ABD’NİN, AFGANİSTAN’DAKİ EN BÜYÜK 2. ÜSSÜ KANDAHAR’DA
Afganistan’ın en büyük ikinci şehri Kandahar aynı zamanda ABD’nin ülkedeki en büyük ikinci üssüne sahip. Kandahar Havalimanı’nın kontrolünün ise halen hükümetin kontrolünde olduğu bilinirken ABD basınının bir istihbarat raporuna dayandırdığı habere göre, adı açıklanmayan ABD’li bir yetkili Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i 30 gün içinde kuşatabileceğini ve potansiyel olarak 90 gün içinde ise ele geçirebileceğini öne sürmüştü.

ABD, EK ASKER GÖNDERECEK
Öte yandan ABD, ülkedeki personelini tahliye edebilmek için ek asker göndermeye hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki tahliyelere yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin Kabil Havalimanı'na gönderileceğini ve ilk konuşlandırmanın önümüzdeki 24 ve 48 saat içinde yapılacağını aktardı.

Kirby, durumun kötüleşmesi durumunda ise bölgeye yaklaşık 3 bin 500 ek askerin yanı sıra özel bir göç sürecinden geçen Afganlara yardımcı olmak için bin personelin de gönderileceğini aktardı. İngiltere de bölgedeki vatandaşlarının tahliyesi için yaklaşık 600 askerini bölgeye sevk edeceğini açıkladı.

taliban afganistan afgan abd amerika