Takımada şehrinde "Huzurlu kalma" mücadelesi

TAKİP ET

Pek de alışılmadık bir şekilde yüzlerce Hadebolu bir futbol sahası etrafında toplanmış bir futbol maçını izleyerek tezahürat yapıyor.  Sokotra'da ilk kez düzenlenen futbol turnuvasını izleyenler arasında buraya çok uzak mesafede bulunan. Kalansiah kasabasından gelen Ahmet de var. Ahmet'e göre burada yaşayanlar futbolla içi içe yaşıyor ama bu tür organizasyonlara alışık değiller. 

Sokatra, Güney Yemen'in Aden körfezine yakın bir takım adalar bölgesidir. Güney kabilelerinin yaşadığı yer olan burada Arapça'nın yanı sıra Sokatrianca dili ve Hamir dili de vatandaşlar arasındaki konuşulan iletişim dilidir. 

Britanya’nın işgali altında kaldıktan sonra Sokatra, Al mohra'nın (Aden'in 828 Km doğusunda) saltanat yönetimde varlığına devam etti. Arından Kuzey kuvvetlerinin 1994 savaşından sonra adaya girmesinden bu yana yaklaşık otuz yıldan beri hiçbir zaman istikrara kavuşamadı. Kuzey ve Güney Yemen arasında imzalanan zayıf bir birlik anlaşmasının ardından ilke kez adanın ordu ve güvenlik güçlerinin yerel kabilelerinden olduğunu söyleyen Sokatralı bir politikacı Ahmed Bahakibah, Güney geçici konseyinin adanın Yemen iç savaşına karışmasını engellemeyi başardığını söyleyerek " Fakat terör örgütleri listelerinde olan bazı grupların çatışmaları barışçıl bir iklime sahip Arcableil'e getirmeye çalıştığını" söyleyerek  "Sokatralıların barışçıl ve şiddete karşı olduğunu" da sözlerine ekledi. 

Siyasi bir kurum olan STC , Güney Yemen’in bu bölgesinde halk tarafından seçilmiş bir siyasi otoritedir ve General Aidros Qassen Alzobidi tarafından yönetilmektedir. Alzobidi 1994 savaşından sonra eski Cumhurbaşkanı Ali Abdallah Saleh rejimi tarafından ölüm cezasına çarptırılan bir savaşçı ve politikacıdır ve Güney direniş güçleri olarak bilinen yağıyı kuran ve Merkezi hükümete karşı mücadele veren kişidir. 

Yemen başkenti Sana'nın Husiler tarafından birkaç ay kontrol edilmesinden sonra  Mayıs 2015'te İran tarafından desteklenen Husiler’i yenildiler. Aldaleh'deki bu  askeri zafer, Suudi Arabistan tarafından yönetilen askeri hava desteği olmadan gerçekleşti.  

Al Zobidi, Husileri yendikten sonra sonra Aden'e taşındı ve İç Güney konseyine liderlik etmeden önce oradaki yerel yetkilileri yönetti. Güney bölgesi, Bahkibah'ın 2007'den beri bağımsızlığına ilişkin halkın taleplerini dile getirmesinden ve herhangi bir dış müdahale olmaksızın BM tarafından tanınan yerel parası ve bayrağı olan bir devlet coğrafyasının parçasına dönüştürmesinden sonra Aden Valiliği görevinden alındı.  

Güney, Aden'de aylarca büyük gruplar tarafından organize edilen büyük gösteriler bastırdı. Soqatra sakinleri, topraklarının kendi halkının otoritesi altında olmasını istedikleri bu gösterilerde yabancı güçlerin bir rol üstlendiği iddiası asılsız durmaktadır. Pek çok Yemenli gibi, Sokatra halkının çoğu , Siyasal İslam'dan uzak duruyor ve Müslüman kardeşlerin kaos ortamı arzuladığını düşünüyor. Bazı Yemenliler Yemen'deki savaşın Sünniler ile Şiiler arasında bir mezhep savaşı olduğunu düşünüyor ve Yemen'deki Müslüman kardeşleri yerel bir örgüt olarak kabul edip, Sünni düşünceyi sahip olmaları gerektiğini söylüyor. Fakat yerel halka göre bunların liderleri daha çok Şii eksenli Zeydi düşüncelerine inanır. 

Dış güçler tarafından desteklenen bu örgütler, son aylarda kendi medyalarında Soqatra'da İsrail varlığına dair haberler yayınlayarak, adayı stratejik konumu nedeniyle yeniden kontrol altına almak istemektedir. Haddibo'daki üst düzey bir polis memuru bu haberleri yalanlayarak Kuzeydeki Husilerin bölgeyi yeniden kontrol etmek için bir bahane aradıklarını ve buna popülerlik kazandırmak için İsrail'e karşı düşmanlık üretip bunu kullanmaya çalıştıklarını söyleyip, gülerek "İsrail'in konumunu haritada çok iyi biliniyoruz" dedi. Ayni üst düzey görevliye göre Sokatra 30 yıldan beri ilk kez güvenlik ve huzur içinde yaşıyor.