Taahhütlü aboneliği olanlar dikkat: Cayma bedellerinde emsal karar!

TAKİP ET

Milyonlarca vatandaşı isyan ettiren taahhüt cayma bedeline ilişkin Tüketici Mahkemesi emsal bir karar imza attı. Telefon ve internet aboneliklerinden vazgeçmek isteyen vatandaşlara zorla ödettirilen taahhüt cayma bedelleri artık alınamayacak. Vatandaşlar abonelik sözleşmelerinin gerekçesiz ve cezai şart ödemeksizin feshedilebileceğine hükmetti. İşte detaylar...

Sözleşmeli yapılan telefon ve internet faturalarından şikayetçi olanları yakından ilgilendiren emsal karar verildi. Taahhütlü sözleşmeler imzalayıp iptal bedelini yüksek bulanlar abonelik sözleşmelerinin gerekçesiz ve cezai şart ödemeksizin feshedilebilecekler. Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği emsal karar ile tüketiciler, “Abonelik iptali bedelini ödemezsem ne olur, iptal bedelini ödemezsem ne kadar katlanır?” sorularına cevap bulabilecekler. 

Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre Muş’ta yaşayan bir vatandaş, 2018’de 24 ay taahhütlü bağlattığı interneti teknik sorunlar nedeniyle taahhüdünün bitmesini beklemeden 1 yıl 3 ay 10 gün kullanıp aboneliğini iptal etti. Bir ay sonra 709 TL 392 kuruş borçlu olduğunu öğrenen vatandaş, Muş İl Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. 

BİR SENELİK ABONELİK SONRASI GEREKÇESİZ FESHETME HAKKI 
Emsal karar veren Muş İl Tüketici Hakem Heyeti, “Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir” dedi. 

Bir seneyi aşkın süreden sonra abonelik iptalinde gelen 709 TL 392 kuruşluk borcu, hukuka uygun bulmayan Muş İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığınca davacıya iadesine karar verildi. 

ABONELİK İPTALİ BEDELİNİ ÖDEMEZSEM NE OLUR? 
Emsal niteliğindeki karara göre, eğer taahhüdünüzün bitme tarihi gelmeden aboneliği iptal etmek istiyorsanız bir seneyi aşkın şekilde mevcut aboneliği kullanmanız gerekiyor. Bir seneyi aşmış aboneliklerde ise herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip oluyorsunuz.

taahhüt abonelik cayma bedeli fatura