Suudi Arabistan, petrolü bırakıyor! Sıfır emisyon açıklaması

TAKİP ET

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Suudi Arabistan'dan ilginç bir adım geldi. Arabistan, 2060 yılına kadar sıfır net emisyona ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyanın en çok petrol üreten ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan, iklim değişiklikleri ile mücadelede için planlarını açıkladı. Arabistan, ilginç bir adım attı. Krallık’ta düzenlenen çevre konferansında konuşan Veliaht Prens Muhammed bin Salman, 2060 yılına kadar sıfır net emisyona ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

ÇÖL ÜLKESİNDE ZOR
Prens, petrole bu kadar bağımlı olan, iklimlendirme ve deniz suyunun tuzdan arındırılması için çok miktarda fosil yakıta ihtiyacı olan bir çöl ülkesinde emisyonları azaltmanın zorluğunun altını çizdi.

Prens, Suudi Yeşil Girişimi forumunda yaptığı konuşmada, “Emisyonları yönetmek ve azaltmak için gerekli teknolojilerin varlığı, küresel enerji piyasalarının güvenliğini ve istikrarını güçlendirmede krallığın öncü rolünü ortaya koyuyor” dedi.

YURTDIŞINA PETROL İHRACI DEVAM EDECEK
Suudi Arabistan tarafından alınan sıfır emisyon kararının petrol üretimini etkilemeyeceği belirtilirken, Krallığın petrolü yurtdışındaki arabalara, fabrikalara ve enerji santrallerine ihraç etmeye devam edeceği aktarıldı.

G-20’DE LİDER
Suudi Arabistan, küresel olarak dünyanın en çok karbondioksit salan 10’uncu ülkesi durumunda bulunurken, G-20 ülkeleri arasında kişi başına en çok salınım yapan ülke konumunda yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri, emisyonları azaltma ve yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapma çabalarını hızlandırmak için dünyanın kişi başına en fazla emisyon salan ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan'a baskı yapıyordu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 11 Ekim'deki bir telefon görüşmesinde Prens Muhammed'e krallıktan "net sıfır taahhüt görmeyi umduğunu" söylemişti.

Karar, bu ay Glasgow'da başlayacak olan Birleşmiş Milletler COP26 iklim görüşmeleri öncesinde İngiltere'ye destek sağlıyor.

arabistan petrol sıfır emisyon suudi arabistan 2060 g-20