Suriyeliler için AKP yöneticileri "Kalsın", AKP seçmeni "Gitsin" diyor!

TAKİP ET

Doğu hudutlarından geçen kaçak giriş görüntüleri art arda gelmeye devam ederken AKP tarafından mülteciler savunulmaya devam ediyor. Anketlere göre vatandaşlar, her geçen gün fazlalaşarak toplum düzenini bozan mültecilerin ülkeden gitmesini istiyor.

AHMET KUT / AYKIRI

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın açıklamalarından sonra bir kez daha gündeme gelen ‘Mülteci Sorunu’ için AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay’ın "Suriyeliler bir gitsin ülke ekonomisi çöker" demesi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin ise, “Bazı şehirlerde sanayiyi Suriyeliler ayakta tutuyorlar” açıklamasını yapması üzerine 2017 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan ankette AKP seçmeninin mültecilere bakış açısını gözler önüne serdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesinin 2017 yılındaki anketinde "Suriyeliler Ülkelerine Geri Gönderilmeli mi?" sorusu sorulmuş ve cevap verenler partilere göre sınıflandırılmıştı. AKP kanadında “Suriyeliler, evlerine dönsün” diyenlerin oranı yüzde 83 iken MHP kanadında ise bu oran yüzde 88 şeklinde. 



MÜLTECİ SAYISI ARTTIKÇA SORUN BÜYÜYOR 
Ankette “Suriyelileri tarif etmek için en uygun ifadeler” sorusuna 2017’de “Zulümden/savaştan kaçan mağdur insanlardır” diyenlerin oranı yüzde 57,8 iken aynı cevap 2019 yılında yüzde 35’e düşüyor.  Vatandaşlar, toplum yapısını bozduğu gerekçesiyle mülteci sorununa çözüm ararken AKP’li bürokratların demeçlerinin halktan uzakta söylemler olduğunu gösteriyor. 

Üniversitenin anketine göre, Suriyeliler için “Kendi halinde, zararsız insanlardır” diyenlerin 2017’de yüzde 14,6’da iken 2019’da yüzde 7’ye düşmesi Türk toplumundaki algının değişimini çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor.

suriyeliler akp suriyeliler gitsin suriyeliler kalsın seçmen anket mülteci