Suriye, Türkiye ile normalleşme için iki şart sundu

TAKİP ET

Türkiye'nin Suriye ile diyaloğa yeşil ışık yakmasının ardından yeni gelişmeler yaşanıyor. Şam'dan Ankara'yla ilişkilere dair açıklama geldi. Suriye, normalleşme için iki şart sundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Muhaliflerle Esad'ı barıştırmalıyız" sözleriyle başlayan Suriye'yle diyalog tartışmaları gündemdeki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” sözleri ise Suriye ile normalleşme adımlarının atılacağı tartışmalarını beraberinde getirmişti.

SURİYE'DEN 2 ŞART

Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, Türkiye'yle yakınlaşma ihtimaline dair Rus İzvestiya gazetesine konuştu. Suriye'nin Türkiye'yle ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu kaydeden El Marjan, bunun için bazı şartları olduğunu ifade etti.

Suriyeli vekil, yakınlaşma için Ankara'nın Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesi ve Suriye topraklarındaki “terör örgütlerine” desteğini geri çekmesi gerektiğini söyledi. El Marjan, “Öncelikle Türkiye, başkasının toprağını işgal ettiğini, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak görülen grupları barındırdığını kabul etmeli. Ayrıca Suriye topraklarından geri çekilmeli. Bunlardan sonra Suriye ilişkileri geliştirmeye hazır olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye'yle ilişkilerin düzeltilmesi önünde bazı ciddi engellerin sürdüğünü söyleyen El Marjan, Türkiye ve Suriye arasında güvenlik alanında bazı temaslar olduğunu belirtti.

Suriye Türkiye Esad normalleşme