Suriye ilişkilerinde yeni dönem başlıyor mu? Erdoğan ve Esad, Eylül ayında yüz yüze görüşebilir iddiası!

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Özbekistan'da yapılacak Şangay Beşlisi oturumunda yüz yüze görüşebileceği iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Muhaliflerle Esad barışmalı" açıklamasının ardından Türkiye - Suriye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da “Siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın” diyerek yeşil ışık yakmasının ardından sürpriz bir iddia ortaya atıldı.

ERDOĞAN VE ESAD GÖRÜŞEBİLİR

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Özbekistan'da yapılacak Şangay Beşlisi oturumunda bir araya gelebileceği öne sürüldü.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şangay İşbirliği Örgütü'nün zirvesine Suriye Devlet Başkanı Esad'ı da davet ettiğini belirtildi. Ajans, zirve sırasında Erdoğan, Putin ve Esad'ın bir üçlü görüşme gerçekleştirebileceğini ifade etti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilere verdiği demeçte, "devletler arasında hiçbir zaman siyasi diyalog veya diplomasinin kesilip atılamayacağını" dile getirmişti. 

Erdoğan, Suriye ile daha ileri seviye adımların temin edilmesi gerektiğini savunarak, "Bizim Esed'i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki. Eğer Türkiye'de muhalefet olayı böyle bir noktaya taşıyorsa bu muhalefetin hem kalitesini hem de gramını ortaya koyar" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Temennim odur ki inşallah önümüzdeki dönemle ilgili Suriye'de hem anayasa bir an önce yapılır, bu iş sağlama bağlanır hem de halkın bütün bu noktadaki sıkıntılarını giderecek adımlar atılır" diye konuştu.

Erdoğan Esad Suriye Türkiye Suriyeli