Suriye'de Türkiye'ye karşı eylemler devam ediyor: Cuma namazı sonrası toplandılar, sınır kapısına saldırdılar

TAKİP ET

Suriye'nin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündeki bölgede Türkiye'ye karşı eylemler devam ediyor. Cuma namazı toplanan Esad muhalifi Suriyeliler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları protesto edildi. Bölgeden gelen yeni görüntülerde Suriyelilerin Karkamış Gümrük Müdürlüğüne saldırdığı görüldü. İstanbul merkezli Suriye kanalının Türkiye'yi hedef alan yayınları da dikkat çekti. Gaziantep Valiliği'nden konuya ilişkin açıklama geldi.

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolünde olan bölgelerde gece saatlerinde protestolar başlamıştı. Türk bayraklarını yakan bir grup Suriyeli muhalif, Türkiye'nin bölgeye inşaa ettiği yapılara da zarar vermişti.

Gece saatlerinde yaşanan olayların ardından bölgedeki protestolar sürüyor. Cuma namazının ardından toplanan binlerce Suriyeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi barıştırmamız lazım" açıklamalarına tepki gösterdi.

CUMA NAMAZI SONRASI SLOGANLAR

Cuma namazı sonrası Azez’deki Yunus Emre Enstitüsü önünde toplanan Suriyeli muhalifler, ellerindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı ile "Katille barışa hayır" sloganları atıp alkış tutarak, Çavuşoğlu’nun sözlerine tepki gösterdi.

SINIR KAPISINA SALDIRDILAR

Cuma namazı sonrası başlayan olaylara ilişkin yeni görüntüler gelmeye devam ediyor. Cerablus bölgesindeki ÖSO mensubu bir grup, Karkamış Gümrük Müdürlüğüne saldırdı.

Sınırın diğer tarafında tansiyonun yüksek olduğu ifade edilirken bölgedeki tır şoförlerinin tahliyesi bekleniyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli gazeteciler, İstanbul'dan yayın yapan Syria TV'den Türkiye'yi hedef alan yayınlar yapmaya devam ediyor. ÖSO yanlısı göstericilerin Türkiye karşıtı eylemleri bu görüntülerle dünyaya servis edildi.

GAZİANTEP VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Suriye'nin Cerablus kentindeki gösterilerle ilgili Gaziantep Valisi Davut Gül'den açıklama geldi.

Vali Gül, "Cerablus'ta 200 kişini katıldığı protesto gösterilerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin herhangi bir müdahalesi olmamıştır. Suriye Milli Ordusu karargahına yaklaşıldığı için kendi unsurları tarafından havaya ateş edilerek gösteri sonlandırılmıştır" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA: SURİYE HALKIYLA DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in konuyla ilgili soru üzerine açıklaması şöyle oldu:

"Türkiye, Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olmuştur.

Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi'nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir.

Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.

Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."

NE OLMUŞTU? TÜM DETAYLAR

Suriye'nin Azez ve Cerablus kentlerinde Türkiye karşıtı eylemler başlatıldı, Türk bayrağı yakıldı

 

Suriye Azez Cuma namazı Suriyeli protesto