Suriye'de turizm canlanıyor: Gurbetçi Suriyeliler, tatil için ülkesine gidiyor!

TAKİP ET

2011'de başlayan iç savaşın sona ermesiyle birlikte toparlanma sürecine giren Suriye'de turizm canlanmaya başladı. Suriye Turizm Bakanı Muhammed Rami Martini, 2022'nin ilk yarısında 750 bin turist geldiğini açıkladı.

Suriye'de iç savaşın sona ermesiyle birlikte turizm canlanmaya başladı. 2010'da yıllık 10 milyon turist ağırlayan Suriye, 11 yıllık iç savaşın ardından toparlanma sürecine girdi.

Reuters'a konuşan Suriye Turizm Bakanı Muhammed Rami Martini, 2022'nin ilk yarısında 750 bin turistin ülkeye geldiğini açıkladı. Martini, ülkeye gelen turistlerin büyük çoğunluğunu başka ülkelerde yaşayan Suriyelilerin oluşturduğunu söyledi.

 Bu senenin sonunda pandemi öncesi 2018 ve 2019'daki sayılara ulaşmayı beklediklerini belirten Suriyeli bakan, "100 bine yakın Iraklı geldi, Lübnan ve diğer dost devletlerden gelenler var. Ama en yüksek sayı, ülkeden göç etmiş Suriyeliler" dedi.

PARA BİRİMİNİN DEĞERSİZLİĞİ TURİZMİ ETKİLİYOR

Suriye'nin başkenti Şam'da 2009'da açtığı butik otelini iç savaş nedeniyle hâlâ kapalı tutan turizmci Somar Hazim ise "Suriye'ye gelen yabancı turist sayısı 2011 öncesinde de olduğu gibi hâlâ düşük" derken, yurtdışında yaşayan Suriyelilerin ülkeyi daha fazla ziyaret ediyor olmasının kendisini umutlandırdığını söyledi.

Reuters ajansı haberinde "Suriye'de savaşın ezdiği turizm gözünü ülke dışında yaşayanlardaki artışa dikti" başlığını kullanırken, ülke ekonomisinin ve para biriminin yaşadığı kriz nedeniyle temel ihtiyaçlarda turizmi de etkileyecek sıkıntılar görüldüğünü yazdı.

"BENZİN BULMAKTA ZORLANIYORUZ"

Haberde, "Suriye para birimindeki çöküşün, tomarlarca yabancı parayla ziyarete gelen Suriyeli göçmenlerin alım gücünü artırmış olmasına rağmen, bazı temel imkânlarda eksiklik yaşanması sinir bozucu hale gelmiş durumda" denildi.

Bu konuda, Suudi Arabistan'da yaşayan Suriyeli Sami Alkodaimi'nin deneyimlerine yer verildi. 2011-2019 arasında ülkesine gitmemiş olan Alkodaimi, bu yaz gerçekleştirdiği ziyarette umutlarının daha da azaldığını söyledi. Yüksek fiyatlara, yakıt sıkıntısına ve yaz sıcağında elektrik sıkıntısına dikkat çeken Alkodaimi, "Riyad'dan arabayla geldim. Benzin konusu çok can sıkıcı. Tedarik etmeye çalışıyoruz ama zorlanıyoruz" dedi.

10 MİLYON TURİST

Turizmin zirve yaptığı 2010'da Suriye'yi birçoğu Batılı olmak üzere yılda yaklaşık 10 milyon turist ziyaret ediyordu. 2011'de patlak veren savaşla birlikte bu sayı sıfırlanırken, ülke nüfusunun yaklaşık yarısı yerinden oldu; milyonlarca kişi başka ülkelere sığındı.

Bugünse başka ülkelerde yaşayan Suriyelilerin yanı sıra Irak, Lübnan ve İran'dan özellikle Şiilerin ibadet alanlarına turist geliyor.

Suriye turizm turist Suriyeliler