Suriye'de Esad 'başmüftülük' makamını kaldırdı

TAKİP ET

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, yayımladığı bir kararname ile ülkedeki 'Başmüftülük' makamını feshetti. Esad söz konusu kararına herhangi bir gerekçe göstermedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir kararname yayınlayarak ülkenin başmüftülük makamını kaldırdı. Esad, karara herhangi bir gerekçe göstermezken, başmüftülük yetkileri Fıkıh Alimleri Konseyi'ne devredildi.

Karar doğrultusunda başmüftülük makamı lağvedildi ve Başmüftü Ahmed Bedreddin Hasun fiilen emekliye ayrıldı.

Esad'ın bu kararının arkasında Başmüftü Ahmed Bedreddin Hasun'un, ülkenin en çok tanınan müzisyeni Sabah Fahri'nin cenaze töreninde yaptığı açıklamaların olduğu iddia edildi.

Hasun'un, 2 Kasım'da ölen şarkıcı Sabah Fahri'nin cenaze töreninde bazı ayetleri yorumlarken 'Kur’an'da Suriye haritasından bahsedildiği' yönündeki ifadeleriyle tartışma yaratmıştı.

Başmüftülük, Suriye'deki Sünni Müslümanların en üst düzey temsilcisi olarak kabul ediliyor ve hükümet adına dini fetvalar yayınlıyor. Hassun, selefi Ahmed Kuftaro'nun 2004'te ölümünden sonra 2005'ten bu yana başmüftülük görevini yürütüyordu. Başmüftü Hassun, ülkede iç savaşın patlak vermesinden bu yana hükümetin sadık bir destekçisi olarak biliniyordu ve birçok kez Esad ile birlikte aynı karede poz verdi.

esad suriye başmüftülük diyanet fetva