Süper Lig için tehlike çanları çalıyor

TAKİP ET

Koronavirüs salgını sebebiyle ertelenen Süper Lig'de kayıp bedeli astronomik boyutlara ulaşacak. Hali hazırda ekonomik olarak zor bir dönemden geçen futbol klüplerinin bu süreci nasıl atlacağı merak konusu.

Passolig isimli futbol maçlarına girmeyi sağlayan kartın tedarikçisi Aktif Bank, dünyayı etkisi altına alan salgının futbola yansımasını ‘Covid-19 Öncesi ve Sonrasında Futbol Ekonomisi Raporu’ ile inceledi. Rapora göre, 500’den fazla müsabakanın ertelendiği Avrupa Kıtası’nda kalan maçların oynanmaması durumunda sadece 5 büyük ligde finansal kaybın 4 milyar Euro olacağı, Süper Lig’de ise kalan maçların oynanmaması durumunda maç günü, naklen yayın ve ticari gelirlerde yaklaşık 1 milyar TL’lik gelir kaybı yaşanabileceği öngörüldü.

BÜYÜK LİGLERDE 509 MAÇ ERTELENDİ
Türk futbolunun yanı sıra avrupanın 5 büyük liginde toplam 509 maçın ertelendiği belirtilen raporda, mayıs ayının sonu ile birlikte liglerin yavaş yavaş başlaması hedefleniyor.

5 BÜYÜK LİGİN KAYBI 4 MİLYAR EURO
Avrupa futbolunun 5 beş futbol ligi İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa’nın yıllık toplam gelirleri yaklaşık 18 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Bu alanda yıllık 6 milyar Euro’luk geliriyle İngiltere Premier Ligi zirvede yer alıyor. Müsabakaların oynanmaması durumunda Premier Lig’deki finansal kaybın 1 milyar Euro’nun üzerinde olacağı öngörülürken, 5 büyük ligin ise toplam 4 milyar Euro’luk gelir kaybı yaşayacağı hesaplanıyor.

SÜPER LİG İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Süper Lig’de pandemi sebebiyle ertelenen 72 karşılaşmanın oynanmaması ciddi bir gelir kaybına neden olacak. Süper Lig’de kalan müsabakaların oynanmaması halinde maç günü, naklen yayın ve ticari gelirlerde yaklaşık 1 milyar TL’lik gelir kaybı yaşanabilir.

KÖKLÜ DEĞİŞİM ŞART
Futbolu da ciddi şekilde etkileyen Covid-19’un yönetsel değişiklikleri de beraberinde getirmesi bekleniyor. Futbolu yöneten üst kurumların ayırdığı fonlar, kulüpler bazında futbolcu ve teknik kadrolardaki maaş indirimleri, yayıncı kuruluş ya da kuruluşlarla olan sözleşme sürelerinin gözden geçirilmesi kısa vadeli çözümler olarak ön plana çıkıyor.

türk futbolu türk futbolundaki lig sistemi türk futbolu komik türk futbolunda aslında her şeyden biraz var ama hiçbir şey tam yok türk futbolunun efsaneleri koronavİrÜs maddİ zarar tff fİfa passolİg