Su çekilmesi sürüyor: Salda Gölü'nün içler acısı hali!

TAKİP ET

Türkiye'nin en önemli doğa güzellikleri arasında yer alan Salda Gölü'nün son hali yürek burktu. Millet Bahçesi yapılmaya başlamasıyla tepki çeken ve tahrip edilen Salda Gölü, suların çekilmeye devam etmesiyle birlikte adeta bataklığa döndü.

Burdur'da  “Türkiye'nin Maldivleri” olarak bilinen ve NASA'nın "Ayakkabıyla bile girilmemeli" dediği Salda Gölü adeta yok oluyor.

Millet Bahçesi inşaatıyla tepki çeken ve tahrip edilen Salda Gölü'nde geçen yıllardaki kuraklık sebebiyle oluşan su seviyesindeki çekilme devam ediyor. Kuruyan alanlar ise adeta bataklığa döndü.

Salda Gölü Koruma Derneği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Salda Gölü özellikle son 3 yılda hızla çekildi. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmedi. Su çekilen bazı yerler dağdan sular gelmesiyle bataklık görünümünü kazanmış. Kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve kuraklık suların azalmasına neden oluyor" açıklamasında bulundu. Gazi Osman Şakar, şu açıklamalarda bulunmuştu:
"Kış aylarında da gelmiştim gölün kenarına. O seviye ye göre bir metre kadar çekilme var. Çok abartılacak bir çekilme olmasa da bir çekilme var. Daha önceki çekilmeler 25 ila 50 metreydi. Şu an öyle değil. Bir metre kadar var. Yükseklik te 15 santim sanırım. Kuraklık sebebiyle gölün çekildiği yerler, geçen yıl kuruydu.

Şimdi bataklık görünümünü almış. Suyun tek başına çekilmesi sadece kuraklıktan değil, yer altı sularının da çekilmesinden kaynaklanıyor. Bu yıl yağış çok güzeldi. İki aya yakın kar oldu dağda. Burada da 55 santimi buldu. Fakat yine de su çekilmesi var. Bu yağan kar yeraltı sularını anca besleyebilir. Gölde bir yükselme yok."

İŞ MAKİNELERİYLE GİRMİŞLERDİ!
2020 yılının nisan ayında iş makineleri gölün çevresinden kum taşırken görüntülenmiş ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Salda Gölü’ne makinelerle giren Güngör Tarım’a toplam 421 bin TL ceza kesildiğini açıklamıştı.

Salda Gölü'nde şoke eden görüntü: Kepçeyle su kuyusu açtılar

Salda Gölü'ne Millet Bahçesi yapılıyordu: Gölün ve kıyıdaki kumun rengi değişti!

Mümtaz Şenel'i vuran şahıslar suç makinesi çıktı

salda gölü burdur nasa su çekilmesi göl salda