Sonuçlar açıklandı: 10 bin adım mı, 7 bin adım mı atmak daha sağlıklı

TAKİP ET

JAMA Network Open isimli tıp dergisinde bu ay yayımlanan bir araştırmada günde 7 bin adım atan kişilerin daha uzun ve sağlıklı yaşam sürdüğü ortaya çıktı.

Cep telefonlarında, akıllı saatlerde sürekli hedeflenen "Günlük 10 bin adım" için yapılan bir araştırmadan dikkat çeken sonuçlar çıktı. JAMA Network Open isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, günde 7 bin adım atan kişiler daha uzun ve sağlıklı yaşıyor. 10 bin adımlık hedefin ise her şeyden çok "pazarlama aracı" olduğu belirtildi.

Çalışma kapsamında yaşları 38 ila 50 arasında değişen 2 bin 110 kişi ortalama 11 yıl boyunca takip edildi. Her gün atılan 7 bin adımın daha uzun ve sağlıklı yaşamı beraberinde getirdiğine işaret edilen çalışmada uzmanlar mevcut adım sayısını geliştirmenin de fark yaratabileceğini aktardı.

Sputnik’in aktardığı haberde uzun yıllardır sıkça tekrarlanan günde 10 bin adım atılması gerektiği yönündeki tartışmalara da değinilirken, 1960'larda Japon bir şirketin "10 bin adım ölçer" adı verilen adım izleme cihazı geliştirdiğine de atıf yapıldı.

Bu bağlamda, Harvard Tıp Okulu'ndan Dr. I-Min Lee, 10 bin adımlık geleneksel hedefin her şeyden çok “pazarlama aracı” olduğunu belirtti.

Ayrıca Lee'nin 2019'da yaptığı araştırmada da daha düşük ölüm oranlarının günlük 7 bin 500 adıma varan yürüyüşlerle ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştı.

Son yapılan çalışma, orta yaşlı kişilerin günlük ne kadar yürümesi gerektiğine dair daha fazla fikir verse de henüz ABD federal sağlık yetkililerince önerilen adım sayısı bulunmuyor.
 

günlük adım günlük kaç adım 10 bin adım 7 bin adım