Son seçim anketi açıklandı: İşte partilerin oy oranlarındaki son durum!

TAKİP ET

Yöneylem Araştırma, son seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. AKP'nin yüzde 30'un altına düştüğü ankette partilerin oy oranları dikkat çekti. Ayrıca ankette, "Erdoğan'a oy vermem" diyenlerin oranı arttı.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, Türkiye Siyaset Paneli Haziran 2022 raporunun sonuçlarını açıkladı. 27 ilde 2 bin 700 kişi ile gerçekleştirilen ankette partilerin oy oranları dikkat çekti.

Katılımcılara, “Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusu yöneltildi. Katılımcıların verdikleri yanıt şöyle:

AKP - yüzde 29.8
CHP - yüzde 29.5
HDP - yüzde 10.3
MHP - yüzde 6.9
İYİ Parti - yüzde 13.2
DEVA Partisi - yüzde 2.3
Yeniden Refah Partisi - yüzde 2.3
Zafer Partisi - yüzde 1.8
Saadet Partisi - yüzde 1
Diğer - yüzde 1.9

Cumhuriyet'in haberine göre katılımcılara “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” diye de soruldu. Yüzde 55.6’sı bu soruya “Asla oy vermem” yanıtını verdi. Yüzde 31.9’u “Kesinlikle oy veririm”, yüzde 10.4’ü “Oy verebilirim de vermeyebilirim de”, yüzde 2.1’i ise “Oy kullanmam” yanıtını verdi. 

Ankette “Önümüzdeki pazar cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mı, muhalefet adayına mı oy verirsiniz” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 52.5’i “muhalefet adayı” yanıtını verdi.

Ankette “Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusu da yer aldı. Katılımcıların yüzde 43.5’i CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtirken yüzde 35.1’i ise Erdoğan’a oy vereceğini söyledi. Katılımcıların yüzde 49.4’ü Erdoğan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ikinci tura kalması durumunda İmamoğlu’na oy vereceğini, yüzde 34.5’i ise Erdoğan’a oy vereceğini söyledi. Ankette “Kasımda erken seçim olmasını ister misiniz” sorusu da yer aldı. Yüzde 62’si bu soruya “Evet” yanıtını verdi.  

anket seçim seçim anketi parti chp akp mhp iyi parti zafer saadet