Şoke eden görüntüler: Verimli tarım arazileri imara açıldı!

TAKİP ET

Tarımsal girdilerin yükselmesi, koronavirüs kısıtlamaları ve yüksek enflasyon çiftçiyi vurdu. Hükümetin çiftçiye destek vermemesi yatırımcılara fırsat sundu. Son koronavirüs kısıtlamasının ardından çok sayıda üreticinin, mahsullerini çöpe döktüğü görülürken Gaziantep'te ise verimli tarım arazilerine yapılan lüks yapılar tepki çekti.

AHMET KUT / AYKIRI

Çiftçilerin, ellerindeki verimli tarım arazilerini dikemiyor olması yatırımcıları harekete geçirdi. Pek çok yatırımcının bu arazileri satın alması düzensiz yapılaşmalar meydana getirdi. Gaziantep'te bulunan tarım arazileri, sit alanları ve yeşil alanlar bu şekilde yok edilmeye başlandı.

Daha önce gündeme gelen 5.Zırhlı Tugay Komutanlığı’na dair Meclis kararları incelendiğinde ise arazinin, Gaziantep’teki en büyük doğal yaşam alanı olmasına rağmen ve Dülük Antik Kenti’ne yakın olması ile sit alanı sayılabilecek konumdayken, ‘Gelişme Konut Alanı’ gösterilerek kentin gelişmesine ayrılmış alana giden, yeşil alan olarak planlandığı ortaya çıktı.

Tarım arazisi niteliğini taşınmadıkları durumda yüksek ve düşük yoğunluklu konut alanı olarak planlanan bölgelerin Gaziantep’in tarım arazilerine zarar vereceğini belirten Avukat Cihan Ekinci sosyal medya hesabından, “Şehrin sanayicileri, her fırsatta Antep sevdalısı olduklarından dem vuran ağalar paşalar , STK’lar , muhalefet parti yetkilileri , bu kıyıma dur demelidir, Gerekli davalar açılmalı, gerekli uyarılar yapılmalı, gerekli tepki ortaya konmalıdır , 3 -5 kişi rant elde edecek diye yazık etmeyelim şehrimize, doğaya , çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakalım” şeklinde tepki gösterdi. 

Tarım girdi maliyetlerinin hızla yükselmesinden dolayı üretim yapamayan çiftçinin elindeki arazilerin yatırımcılar tarafından fırsata dönüştürülerek satın alındığını ve bu arazilerin tarımsal üretim dışında kullanıldığını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Ne yazık ki çiftçi artık girdi maliyetlerinin hızla artmasından dolayı üretim yapamıyor. Bunu fırsat gören bazı yatırımcılar ise tarımla hiçbir alakaları olmadığı halde bu arazileri köylünün elinden satın alıyorlar. Yatırımcılar özellikle de pandemi sürecinin uzamasından dolayı ‘ben köyde doğal ortamda yaşamalıyım’ düşüncesiyle satın aldıkları tarım arazilerinin ortasına lüks villalar dikmekte ve verimli tarım arazileri keyif uğruna yok edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Çolak, verimli tarım arazilerine yapılan lüks yapılmak istenen imar planına tepki gösterdi. Bu durumun üretime hızla zarar verildiğini belirten Çolak, “Koronavirüs sürecinden dolayı işini kaybetmeye başlayan esnaf, ticaret insanları yeniden köylere koşmaya başladı. Yalnız köye bu dönüş tarım topraklarında üretim yapmak için değil, verimli tarım arazilerinin tam ortasına yapılan villalarda zaman geçirmek için. Plansız bir şekilde hızla tarım arazilerinde binalar yükselmektedir. Buna artık bir dur denilmelidir. Bakanlık şu izni veriyor. Arazinin verimli olmayan yerine küçük bir yer ayrılmak şartıyla bir işletme tarzında mekân yapılabilir. Keşif yaptığımız köylerde tarım arazilerinin ortasına binalar yapıldığını gördük. Bu yapıların acilen şehrimizde denetlenmesi gerekiyor” dedi.


“ÇİFTÇİ YİNE TÜCCARIN ELİNE BIRAKILMAMALI”
Yerli üretime destek olunmasını ve çiftçiye uygun tarım politikalarının benimsenmesini isteyen Çolak, “Çiftçiden üretim bekleniyorsa bu projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Çiftçi zaten bankalara, akaryakıt istasyonlarına borçlu. Çiftçi şu anda nefes alamıyor” dedi. 

Fırat Nehri’nin devlet projesiyle Şahinbey İlçesi ve Barak Ovası’na yönlendirilmesi gerektiğini belirten Çolak, “Bölgemizde kırmızı mercimek ve Araban ilçemiz taraflarında sarımsak hasatlarımız başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)acilen taban fiyat açıklaması gerekmektedir. Çiftçi yine tüccarın eline bırakılmamalı. Çiftçinin bir alternatifi olması lazım. TMO’nun biz bu ürünleri alacağız demesi dahi ürün değerinin korunması yönünden yeterli. Bölgemizde bu sene çok büyük bir kuraklık hissedeceğiz. Büyük bir sekteye uğrayacak çiftçilerimiz. Sulu tarım olmazsa üretim de olmuyor.” şeklindeki ifadesi ile çiftçilere destek bekledi.

FATMA ŞAHİN TARAFINDAN YALANLANMIŞTI
Gaziantep’te daha önce, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisindeki ormanlık alanların imara açılacağı iddiası Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fatma Şahin tarafından yalanlanmıştı. İddiaların yalanlanmasının üzerinden 1 hafta geçmeden ormanlık alana giren iş makineleri, Şahinbey Belediye Meclis üyesi Hasan Şencan tarafından görüntülenmişti.

tarım arazileri gaziantep imar