Şok rapor: Ordu'nun yüzde 74'ü, Giresun Dağları'nın tamamı maden ruhsatlı!

TAKİP ET

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) hazırladığı madencilik raporuna göre, Ordu'daki orman alanlarının yüzde 65'i, önemli doğa alanlarının yüzde 80'i olmak üzere toplam 435 bölgeye maden ruhsatı verildiği ortaya çıktı.

TEMA Vakfı'nın Ordu ili için hazırlanan raporda Ordu’daki orman alanlarının yüzde 65’inin, önemli doğa alanlarının yüzde 80’inin, meraların yüzde 64'ünün maden için ruhsatlandırıldığı ortaya çıktı. Ayrıca Giresun Dağları’nın tamamının madenlere ruhsatlı olduğu görüldü.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın aktardığı rapora göre; Türkiye’nin en önemli doğa, tarım ve kültür merkezlerinden biri olan il 435 adet maden ruhsatı ile tehdit altında. Bu ruhsatların 51’i arama, 47’si işletme, 337’si ise ihale ruhsatı. İl genelinde maden ruhsatlarının dağılışına da yer verilen raporda ormanların yüzde 65’ine, meraların yüzde 64’üne, tarım alanlarının yüzde 76’sına ve yaşam alanlarının yüzde 78’ine maden ruhsatı verildiğini gösteriyor.

Raporda yer alan bazı bulgular şöyle:
• Ordu'nun yüzde 74'ü IV. Grup maden ruhsatları ile ruhsatlandırılmıştır.
• 8 ilçede ruhsatlı alan oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Karataş, Ulubey ruhsat oranlarının yüzde 100'e yaklaştığı ilçelerdir.
• Orman alanlarının yüzde 65'i madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Ordu'da bulunan uluslararası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora ile fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemler olan önemli doğa alanlarının yüzde 80'i madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Önemli doğa alanlarından biri olan Giresun Dağları'nın tamamı madenlere ruhsatlıdır.
• Tarım alanlarının yüzde 76'sı madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Meralarının yüzde 64'ü madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Ordu'nun nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanlarının yüzde 91'i madenlere ruhsatlıdır. Korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının yüzde 94'ü ve tohum-meşcere alanlarının tamamı madenlere ruhsatlıdır.

maden ordu giresun maden ruhsatı tema vakfı