Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne Siber Saldırı Yapıldı

TAKİP ET

Corona virüsü salgını nedeni ile uzaktan eğitime geçen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne sabah 09.00 saatlerinde siber saldırı düzenlendi. Siber saldırılar nedeni ile sınavlar ertelendi.

Ülkemizde corona virüsü salgını nedeni ile bütün üniversiteler uzaktan eğitim modeline geçmiş durumda. Bu olağanüstü süreçte tüm halkımız evde kalmaya  davet ediliyor. Hal böyle olunca da bütün eğitim kurumları uzaktan eğitim sistemine geçmiş durumda. Şirketler ise uzaktan çalışma modeli ile işlerini yürütmeye çalışıyor.
Okullar ve üniversiteler corona virüs ile mücadele kapsamında uzaktan eğitimi benimsemiş durumda. Dolayısıyla sınavlar da uzaktan eğitim modeli ile yapılıyor. Uzaktan eğitim sistemine geçen üniversitelerimizden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitim müfredatı yaklaşık 1 aydır uzaktan işleniyor. Hatta bu sabah (13 Nisan 2020) öğrenciler vize sınavlarına girecekleri. Ancak sabah saatlerinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne yapılan yoğun siber saldırılar sınavların ertelenmesine neden oldu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde bugün saat 09.00 – 10.00 saatleri arasında bazı fakülteler vize sınavlarını gerçekleştiremedi. Siber saldırılar sınavların ertelenmesine yol açtı.
Sınavların ertelenmesinden sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yetkilileri resmi bir açıklama yayınladı. Açıklamada sabah 08.00 - 09.00 arasında gerçekleştirilen sınavlarda bir sorun olmadığı 09.00’dan sonra sunuculara ciddi bir DDoS saldırısı düzenlendiği ve bu saldırı sunucularda normalden 18 kat daha fazla yüklenme yarattı. Yoğunluktan dolayı da yaklaşık 40 dakika boyunca uzaktan eğitim sistemine öğrenciler giriş yapamadı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük’ü yapılan saldırıyı “İyi niyetten uzak kişiler eğitim ve sınavları durdurmaya yönelik çalışması" şeklinde yorumladı. Saldırının ULAKNET tarafından durdurulduğunu belirten yetkililer sınav sunucularının korunmasının başarılı bir şekilde sağlandığını bildirdi.
İşte rektörlük tarafında yapılan açıklamanın tamamı:

" Sevgili Öğrenciler,
Dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği Koronavirüs hastalığı dolayısıyla Üniversitemizde eğitimde uzaktan eğitime zorunlu olarak geçilmiş ve bu süreçte de ara sınavların uzaktan eğitim ile online olarak yapılacağı duyurulmuştu. Üniversite olarak dünyanın ve ülkemizin yaşadığımız sıkıntılı günlerde sizlerin eğitimi için en iyisini sunmaya çalışıyoruz. Ancak iyi niyetten uzak kişi veya kişiler düzenledikleri siber saldırılar ile eğitim ve sınavları durdurmaya yönelik çalışmaktadırlar. Bilindiği üzere ara sınavlar 13.04.2020 tarihinde online olarak başladı. 13.04.2020 pazartesi günü sabah 08.00'de başlayan sınavlarımız sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Ardından saat 09.00'da başlayan sınavlarımızla birlikte tüm sunuculara karşı üniversite iletişim kapasitesinin 18 katını bulan bir DDoS saldırısına (hizmet engelleme) saldırısına maruz kaldık. Bu nedenle 09.00 sınavlarında 40 dakika kadar sunucularımız hizmet veremedi. Bu süreçte Üniversitemize iletişim sağlayan ULAKNET yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde DDoS saldırıları, ULAKNET bünyesinde durdurulmuş ve sınav sunucuları servis sağlayıcı tarafından korumaya alınmıştır.  09.00 ile 10.00 saatleri arasında yaşanan bu sıkıntıdan dolayı bu saatlerde yapılması gereken sınavlar daha sonra telafi edilecektir. 09.00-10.00 saatlerindeki sınavların ne zaman yapılacağı ile ilgili duyuru daha sonra yapılacaktır. Ayrıca bazı öğrencilerimizin cevapları sistemde kayıtlı olmakla birlikte kişisel sistemlerinde eksik sayıda görüldüğü tespit edilmiştir. Bu öğrencilerimizin de cevapları önümüzdeki saatlerde sisteme işlenerek cevaplanan soru sayısı görüntülenebilecektir. "