Sit alanlarında son söz Cumhurbaşkanı'nın

TAKİP ET

Türkiye'nin korunan alanlarıyla ilgili yasal düzenlemeleri belirleyen yönetmelikte yapılan değişiklikler, koronavirüs (Covid-19) salgınının toplumda büyük bir korku ve paniğe neden olduğu dönemde, 16 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre yönetmelikte yapılan en önemli değişiklikle koruma alanlarıyla ilgili son söz Bakanlar Kurulu yerine Cumhurbaşkanı'na geçti.

Türkiye’nin gündemdeki koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapandığı bir dönemde ülkenin tüm doğa koruma alanlarını ilgilendiren bu önemli yönetmelik değişikliği yeterince tartışılamadan yürürlüğe girdi. 

Oda Tv'den Yusuf Yavuz'un haberine göre Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı doğal sit alanlarının yeniden adlandırılmasına yönelik çalışma tamamlandı.Buna göre ülke genelinde bulunan pek çok sit alanına dair yapılan çalışmalarda tamamlandı.Çalışma kapsamında 1. 2.ve 3.derece doğal sit alanı olarak ayrılan alanlar “Kesin Korunacak Hassas Alan”, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak yeniden adlandırıldı.  Bu çalışmaya göre  kaynak değerler bakımından zengin olan ve koruma kıstasları açısından hassas olan doğal alanlar mutlak koruma alanı olarak ayrılırken, bu alanların dışındaki bölgeler ise derecesine göre yapılaşmaya ve yatırımlara, hatta madencilik gibi yıkıcı faaliyetlere açılacak.Doğa koruma alanlarının içerisinde yer alacak rantta turizmden enerjiye,endüstriyel balıkçılıktan konuta kadar birçok seçenek bulunurken en çok tepki çeken ise korunan alanlarda bölge komisyonlarının kararıyla madencilik faaliyetlerinin yapılabilecek olması oldu.Bu anlamda  Türkiye Ormancılar Derneği, Anayasa’ya ve koruma ilkelerine aykırı bulunan yönetmelik değişikliğini yargıya taşıdı.


BÖLGE KOMİSYONLARI NASIL ÇALIŞACAK? 
Söz konusu yönetmelikte adı geçen bölge komisyonları bakanlığın merkez ve taşra teşkilatındaki personelden oluşuyor.Bakanlık her yıl komisyonları yenileyebiliyor.Sivil toplum örgütü ya da meslek odalarının temsilcileri ise müdürlüklerin davetiyle yalnızca gözlemci sıfatıyla karar toplantılarına katılabiliyor.

Değiştirilen yönetmelikte daha önce karar organı olarak 'Bakanlar Kurulu'nun yer aldığı ifade 'Cumhurbaşkanı' olarak değiştirildi.Bu ifadeyle doğal alanları korumada son söz Cumhurbaşkanı'na geçmiş oldu.