Sinovac, koronavirüse karşı ne kadar etkili? 2 doz aşı koruyor mu, BioNTech aşısının etkisi

TAKİP ET

Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye genelinde 60 farklı merkezden aldığı verilerle yoğun bakımda yatan 952 hastanın aşı durumlarını değerlendirdi.  Çarpıcı sonuçların yer aldığı tabloda 2 doz Sinovac aşısı olanların oranı dikkat çekti.  Koronavirüse karşı korunmak için Sinovac aşısı olan milyonlarca vatandaş, 'Sinovac aşısı koronavirüse karşı etkili mi, 3. Ve 4. Doz aşı olunmazsa ne olur?' gibi soruları araştırmaya başladı.  İşte aşılar hakkında merak edilenler…

Türk Yoğun Bakım Derneği, 11 Ağustos’ta Türkiye’de yoğun bakımda yatan 952 hastanın verilerini açıkladı. Veriler, aşı yaptırmanın ağır hastalık, hastaneye yatış ve ölümler konusunda ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 

SİNOVAC AŞISI KORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLİ Mİ?
Milyonlarca vatandaş, Alman aşısı BionTech aşısının Türkiye’ye geç gelmesinden dolayı Çin aşısını yaptırmıştı. Türk Yoğun Bakım Derneğinin verilerine göre yoğun bakımlarda yatan 952 hastanın yüzde 51.4’ü hiç aşı yaptırmadı. Bugüne kadar iki doz Sinovac aşısı yaptıranların oranı ise yüzde 39.4 olarak belirlendi. 

Yoğum bakımdaki hastaların yüzde 39.4’ünün 2 doz Sinovac aşısı olmuş olması aşının virüse karşı etkinliği konusunda tedirginlik yaratırken Prof. Dr. Demirkıran, “Hangi aşıyı yaptırırsanız yaptırın, aşılar koruyor. Tabii ki, her ülkenin aşı programları revize edilebiliyor duruma göre. İki doz Sinovac aşısıyla yeterince korunduk ama farklı varyantların ortaya çıkması ve aşılamadaki koruyuculuk süresinin yani immünitenin yavaş yavaş düşmesi nedeniyle yeni bir aşılanmaya gereksinimimiz oldu” şeklinde konuştu. 

3. VE 4. DOZ AŞI, KORONAVİRÜSE KARŞI NE KADAR ETKİLİ?
Yoğun bakımdaki hastaların aşılanma durumu göz önünde bulundurulduğunda 2 doz Sinovac aşısı olduktan sonra 3. doz Sinovac aşısını yaptırmanın ya da 2d doz Sinovac’tan sonra 1 doz BionTech aşısı olmanın virüse karşı daha etkili olduğu görülüyor. 2 doz Sinovac olanların yoğun bakımdaki hastalara oranı yüzde 39,44 iken 3. doz sinovac olanların yoğun bakımdaki oranı yüzde 1,9’a kadar düşmekte. 2 doz Sinovac aşısından sonra 1 doz BionTech olan hastaların oranı ise yüzde 1,1 şeklinde.

İstatistikler şöyle;
Hiç aşı olmayan - yüzde 51,4
2 doz Sinovac - yüzde 39,44
1 doz Biontech - yüzde 2,3
3 doz Sinovac - yüzde 1,9
2 doz Sinovac + 1 doz Biontech - yüzde 1,1
2 doz Biontech - yüzde 0,5

sinovac aşı biontech 2 doz aşı 3 doz aşı aşı etkisi türk yoğun bakım derneği