SGK borç yapılandırma taksitleri ödenmezse ne olur

TAKİP ET

9 Haziran'da başlayan ve 30 Eylül tarihinde sona eren vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin olarak SGK'ya 1 milyon 190 bin vatandaşın başvuruda bulunduğu açıklandı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) vergi ve diğer bazı borçlar için 9 Haziran tarihinde yürürlüğe soktuğu 7326 sayılı Kanun kapsamındaki başvuru süresi 30 Eylül itibariyle sona erdi. Bu süre zarfında SGK'ya başvurarak vergi ve borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaş sayısı 1 milyon 190 kişiyi bulurken, toplam tutar 61 milyar TL olarak açıklandı. 

Borçlu kişi ve kurumların kanun kapsamından yararlanmak için yaptığı başvurularla önemli miktarda borç yapılandırılırken, bazı borç sahipleri ise peşin ödemenin sağladığı imkanlardan yararlandı. Söz konusu kanun kapsamındaki yapılandırmalar neticesinde bugüne kadar 1,6 milyar lira tahsilat yapıldığı açıklandı. 

BAĞ-KUR'LULARIN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRESİ DEVAM EDİYOR
Kanun kapsamında dahil edilen bazı borçların yapılandırma süresi sona ermesine karşın, 
4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının ihya borçlarını yapılandırma fırsatı ise 1 Kasım 2021 tarihine kadar devam ededek. 

TEST SONUÇLARINA GÖRE BORÇLARI SİLİNECEK
Daha öncesinde hiç gelir testi yaptırmamış ve ödeme gücü olmayan vatandaşlar 30 Kasım'a kadar gelir testi için başvuru yapabilecek. Vatandaşın gelir testi sonucunda ödeme gücü olmadığı tespit edilirse borçları silinecek ve söz konusu primleri ise yine devlet tarafından ödenecek.

ÖDEME YAPILMAZSA AVANTAJLAR KAYBEDİLECEK
Yapılandırmaya giden vatandaşlar, ilk taksit ödemelerini 30 Kasım tarihine kadar yapabilecek. Yapılandırma kapsamındaki ilk iki taksit süresinde ödeme yapmayan kişilerin ise yapılandırması bozulacak ve buna bağlı elde edilen avantajlar kaybedilecek.

Yapılandırma kapsamındaki ikinci taksitin son ödeme süresi ise 31 Aralık 2021 olarak açıklandı.

sgk borç yapılandırma taksit