Şehir hastanelerinin maliyeti tartışılmaya devam ediyor

TAKİP ET

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Tuncay Mollaveisoğlu bugünkü köşe yazısında çarpıcı bir iddayı gündeme taşıdı. Mollaveisoğlu, şehir hastanesine verilen 1 yıllık kira bedeli ile 1 hastane yapılacağını söyledi.

Şehir hastanelerinin maliyeti tartışılmaya devam ediyor.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Tuncay Mollaveisoğlu bugünkü köşe yazısında şehir hastanelerini gündemine taşıdı. 

Mollaveisoğlu'nun "şehir hastanelerinin maliyeti" ile ilgili yazdığı satırlar şu şekilde:

"Planlanan 25 şehir hastanesinin 10’u tam kapasite ile, ikisi ise ilk kısımları bitirilerek hizmete açıldı. Önümüzdeki üç yılda bu hastanelere yapılması planlanan yani bütçeye ve orta vadeli programa konulan ödemeler, 2020 için 10 milyar 500 milyon TL, 2021’de 16 milyar 700 milyon TL ve 2022’de 22 milyar TL!
Yani bir şehir hastanesinin 1 yıllık ortalama kirası 1 milyar TL’ye geliyor!
Şehir hastaneleri kamu-özel işbirliği ile yapılıyor. Devlet arsayı müteahhide veriyor, müteahhit ise Hazine garantisi ile krediyi bulup hastaneyi yapıyor. Ardından devlete kiralıyor.
Peki, devlet bu hastaneleri kendisi yapamaz mı? Yaparsa maliyeti ne olur?
İşte gündemi sarsacak başlıklardan biri de bu... Çünkü bizzat devletin yaptığı hesaplamalara göre bir şehir hastanesinin yapım maliyeti 1 milyar TL.
Oysa hükümetin yandaş şirketlerle yaptığı anlaşmalara göre devlet bu parayı hastanelere bir yıllık kira karşılığı ödüyor!
 Yani bir yıllık kira parası ile devlet zaten bir şehir hastanesi kurabiliyor!

***

Bitti mi?.. Hayır...
Müteahhitler görüntüleme, yemek ve güvenlik hizmetleri ile benzer hizmetleri de devlete ayrıca fatura ediyor...
Düşünün, 25 yıl boyunca devletten ayrıcalıklı özel şirketlere milyarlarca dolar akacak... Bu paralar, başı kabak ayağı çıplak Türk milletinin alın teri vergilerinden ödenecek..."

şehir hastaneleri şehir hastanesi maliyeti